Csaknem egymilliárd forintba kerülnek a pécsi zebrák

2024.01.24. 13:34
Még tovább drágultak a Pécsre tervezett gyalogátkelőhelyek darabárai. Egy zebra létesítése átlagosan 28 millió forintba került volna, ezek az árak mostanra átlagosan 7 millió forinttal növekedtek átkelőhelyenként, így csaknem egymilliárd forintot fordíthat a város az úttesteken való átkelésre.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a pécsi közgyűlés 28 zebrára írt ki közbeszerzést. Az előkészített helyszínek tervezők által becsült megvalósítási költsége eredetileg bruttó 857 250 000 forint volt, a beérkezett két ajánlatból egy volt érvényes, ami viszont még ennél is 103 659 374 forinttal volt magasabb. Így végül a zebrák csaknem egymilliárd forintba kerülnének a városnak – szúrta ki a Pécs Aktuál.

Péterffy Attila, a pécsi polgármester 2019-es programjának konkrét vállalása volt a gyalogátkelőhelyek biztonságának növelése, a biztonságos gyalogosközlekedés feltételeinek javítása. Az önkormányzati területi képviselőkön keresztül beérkezett lakossági igények alapján 36 helyszínen kezdődött el az előkészítés.

Az egyes helyszínek tekintetében megoldandó feladatok 2021-re tisztázódtak, a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság 2021 augusztusában valamennyi helyszín tekintetében megvalósíthatósági tanulmány, valamint létesítési engedélyezési terv készíttetése mellett döntött, amelyek 2022 nyara és 2023 ősze között készültek el.

Ennek megfelelően a tervezői árkalkulációk egy része a 2022-es árakat tükrözi, nem korrigálódtak az infláció mértékével, amely az építőanyagárakat és a munkadíjakat is érintette. Mindemellett hatósági előírásokhoz köthető feladatok költségei is felvetődtek, amelyek például korlát-, kerítés-, támfalépítésre, közvilágításra, forgalomirányításra vonatkoznak. A gyalogátkelőhelyek kivitelezési költségei így az összköltség csupán 1/10-ét teszik ki – olvasható a városvezetés által kedden megszavazott előterjesztésben. A közgyűlés a pótfedezet biztosítása mellett döntött.

Azt, hogy melyik az az egyetlen vállalkozás, amelyik érvényes pályázatot nyújtott be, így megvalósíthatja a projektet, még nem tudni.