A hazai fuvarozóknak kedvez egy frissen bevezetett intézkedéscsomag

2024.01.28. 11:24
A tavaly év végén kihirdetettek alapján a közúti fuvarozás, a hazai logisztikai ágazat megerősítését szolgáló intézkedéscsomag lépett hatályba 2024. január 28-tól – tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben.

Mindeközben számos piacvédelmi intézkedést és adminisztrációs könnyítést magában foglaló második intézkedéscsomaggal folytatódik a munka az ágazat versenyképességének javítása és a magyar gazdaság találkozásipont-jellegének megerősítése érdekében – jelezte a szaktárca. 

Hangsúlyozták: a dinamikus, 4 százalékos gazdasági növekedés elérése érdekében meg kell erősíteni a gazdaság vérkeringését jelentő fuvarozási, logisztikai ágazatot, hogy a nemzetgazdasági részesedésük megduplázásával teljesítményük elérje 2030-ra a GDP 10 százalékát. 

Hozzátették: az ebből származó bevételek a magyar vállalkozásokat gyarapíthatják, ezáltal tovább erősítve a gazdaság szuverenitását és önellátó képességét.

A jogszabály-módosítás elsődleges célja, hogy tisztességes piaci viszonyokat teremtsen, és megvédje a hazai fuvarozókat az engedéllyel nem rendelkező, Magyarországon fuvarfeladatokat teljesítő külföldiek térnyerésétől

– mutattak rá. 

A szabályozás a fuvarozók javaslatára bevezeti:

  • a minimális szolgáltatási díjak rendszerét, vagyis a minimális szolgáltatási alapdíjat,
  • a rakodási és raklapválogatási díjat,
  • valamint az állásidőre járó díjat,
  • továbbá maximálja a fuvarozásban részt vevő alvállalkozók számát.

A jogellenességet még szigorúbban fogják ellenőrizni

Továbbá a második csomag – amelynek előkészítése a fuvarozókkal együttműködve folyamatban van – intézkedéseket fogalmaz meg a jogellenesen fuvarozók visszaszorítására irányuló ellenőrzések megerősítése, a fuvarozással összefüggő hatósági ügyintézés gyorsítása érdekében.

Operatív szervezet jön létre a fuvarozókért

Emellett a hazai fuvarozók támogatása és segítése érdekében a kormány külön operatív szervezetet hozhat létre a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetésével, a fuvarozói szervezetek bevonásával. A szervezet célja az lesz, hogy a kormány elé kerülő javaslatokat az ágazat növekedési szempontja szerint vizsgálja, és azt a gyakorlatban is érvényesítése – idézi az MTI a közleményt.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár a jogszabályok hatályba lépése kapcsán kiemelte: a kormány és a fuvarozók között folyamatosan zajlanak az egyeztetések, amelynek köszönhetően korábban arról is döntött a kabinet, hogy megemeli a visszaigényelhető jövedéki adó literenkénti összegét.

A minimális szolgáltatási díjak, valamint a fuvarozói alvállalkozók bevonásával kapcsolatos új szabályok alkalmazásának segítése és támogatása érdekében a fuvarozó szervezetek az NGM-mel együttműködve gyakorlati útmutatót is készítettek, amely a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete honlapján mindenki számára elérhető – tájékoztat közleményében a minisztérium.