Az olcsó repülőjegyekre is hatással lehet a Ryanair bejelentése

2024.01.29. 11:47
Az ír székhelyű légitársaság ismertette pénzügyi beszámolóját, amelynek alapján csökkent a nyereségük a december végén záruló harmadik negyedévben. A cég az idei profitvárakozásait is visszavágta, mivel működési költségeik jelentősen megemelkedtek. A bejelentés az olcsó repülőjegyekre is hatással lehet.

A Ryanair hétfőn közölte, hogy a vállalat 2023-as fiskális évének harmadik negyedévben (amely decemberben zárult) az adózott eredmény 15 millió euró volt. Ez jóval kevesebb az egy évvel korábbi 221 millió eurónál.

A légitársaság szerint az üzemanyagköltségek emelkedése, a dolgozók béremelése és a karbantartási költségek is rontották az éves nyereségére vonatkozó előrejelzéseket. A Ryanair a tavalyi utolsó három hónapban 41,4 millió utast szállított, 7 százalékkal többet az egy évvel korábbi 38,4 milliónál. 

Az utasokat leginkább a jelentésnek az a része érinti, amelyben arról írnak: 

A KERESLET MIATT AZ ÁTLAGOS JEGYÁRAK 42 EURÓRA EMELKEDTEK a harmadik negyedévben (ez 13 százalékos növekedést jelent).

A társaság hétfőn csökkentette a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó előrejelzési tartományának felső határát is: az 1,85-1,95 milliárd eurós adózott eredményre számít a novemberben becsült 1,85-2,05 milliárd euróval szemben.

A becsült adatok így felülmúlják a 2018-ban elért 1,45 milliárd euró rekordnyereséget. A március végén záró pénzügyi évre a légitársaság 183,5 millió utas szállításával számol, ami 9 százalékkal múlja fölül az egy évvel korábbit.

A Ryanair tervei szerint március végén visszaesésre számítanak, míg a húsvéti forgalom első felében erős profitra. Hozzátették, hogy éves pénzügyi iránymutatásuk nagymértékben függ attól, hogy a negyedik negyedévben el tudják-e kerülni az olyan nemkívánatos eseményeket, mint az ukrajnai háború, az Izrael–Hamász konfliktus és a Boeing szállításának további késése – áll a közleményben.