Órákon belül óriási fordulópont jöhet a lakáspiacon

2024.01.30. 09:45
A jegybanki alapkamat-csökkentés várt felgyorsulása még lejjebb viheti a lakáshitelkamatokat, ám az olcsóbb hitelek és főleg a csok plusz maximum 3 százalékos kamatszintjén elérhető hitelforrás keresletélénkítő hatása hamar megjelenik majd az ingatlanok árában is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a lakásvásárlásban és hitelfelvételben gondolkodóknak érdemes a közeli hetekben hozzáfogni a kereséshez, hogy még optimális megoldást találjanak.

A keddi kamatdöntő ülésén a várakozások szerint lépést vált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa: a korábbi 75 bázispont helyett az előzetes kommunikáció szerint 100 bázisponttal csökkenhet, és így 10 százalék alá, 9,75 százalékra mérséklődik az alapkamat. Mindez Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint

újabb lökést adhat a lakáshitelkamatok elmúlt hetekben látott dinamikus csökkenésének.

A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy január eleje óta, amikortól a bankok és a kormányzat megállapodása értelmében a jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatójának maximális értéke, a THM-plafon a korábbi 8,5 százalékról 7,3 százalékra mérséklődött, talán még jobban felerősödött a bankok közötti árazási verseny.

Zuhant a várható törlesztő

Szerinte ezt mindennél jobban mutatja, hogy van olyan pénzintézet, amely az utóbbi 30 napban már háromszor módosított lakáshitel-feltételein azért, hogy versenyképesebb kamatot kínálhasson ügyfeleinek.

A banki lakáshitelkamatok már 7 százalékos szint alatt találhatóak, a kiemelt ügyfelek kedvezményes ajánlatainak kamatszintje pedig már most ötössel kezdődik

– mondta a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője, aki szerint ezzel az október végi – THM-plafon előtti – átlagos törlesztőrészlethez képest havi 25 ezer forinttal, 144 ezer forint alá csökkenhetett egy most 20 milliós 20 éves lakáskölcsönt igénylő ügyfél hitelterhe. Így a korábbi 40 millió forintot meghaladó összegnél 15 százalékkal, 6 millió forinttal kevesebb, 34,4 millió forintos teljes visszafizetendő összeggel kalkulálhat. Gergely Péter szerint

a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan a lakáshitelek referenciakamatának számító bankközi kamatok is korrigálni fognak.

A szakértő szerint ez már csak a következő hónapokban hozhat további érdemi kamatcsökkenést, a piaci lakáshitelkamatok átlagos szintje akkor is 4 százalék körül volt, amikor az alapkamat 0,6 százalékos szinten állt. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra is felhívja a figyelmet: a jelzáloghitelek esetében irányadó referenciakamat, a 10 éves BIRS mértéke december eleje óta a 6,3–5,7 százalékos sávban ragadt.

A pénzpiaci kamatszintek alakulása mellett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint arra is figyelemmel kell lenni a lakásvásárlásban gondolkodóknak, hogy a csok plusz új feltételrendszere szemmel láthatóan komoly élénkülést hozott az érdeklődök tekintetében. A banki ajánlatokban már a 3 százalékos maximális érték alatt kínált csok plusz akár 50 millió forintos hitelösszege néhány hét alatt áremelkedés formájában megjelenhet az ingatlanpiaci árakban.

A fentiek eredőjeként Gergely Péter végezetül arra is kitért, hogy akik optimális szinten szeretnék megoldani a lakásvásárlást, érdemesebb előrehozniuk az ideális otthon megtalálását, hiszem a kamatok közeljövőben történő csökkenésén nyerhető néhány bázispontos előny könnyen visszájára fordulhat akkor, ha az érdeklődök növekvő száma miatt az ingatlanok árai megemelkednek.