Illegális e-cigarettát áruló cég ellen indított vizsgálatot a GVH

2024.02.06. 12:07
Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy elektromos cigarettákat forgalmazó szlovák céggel szemben, amely feltehetően illegálisan, megtévesztő módon hirdeti a termékeit.

A GVH keddi közleménye szerint az Airbox s.r.o. szlovák székhelyű vállalkozás a magyar nyelvű honlapján azt a hamis benyomást kelti, hogy az általa forgalmazott elektromos cigaretta és a nikotinmentes dohányzást imitáló elektronikus eszközök jogszerűen forgalmazhatók.

A valóság ezzel szemben az, hogy a termékek ízesített változatainak Magyarországon történő forgalmazása, valamint ezek távértékesítése is tilos a hatályos jogszabályok alapján.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette – jelezte a GVH. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A vizsgálat lefolytatására biztosított idő három hónap, ami indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A versenyhivatal még hatékonyabb és gyorsabb fellépését teszi majd lehetővé idén március 1-jétől, hogy a GVH Versenytanácsa letilthat egyes digitális tartalmakat – például honlapokat –, ha ez a fogyasztók kiterjedt érintettsége miatt súlyos sérelem kockázatának megelőzése érdekében szükséges – hangsúlyozta a GVH.

Múlt héten írtunk róla az Indexen, hogy egy újfajta illegális e-cigaretta tűnt fel a fogyasztók között. A Poco Bar nevű eszköz tulajdonképpen az Elf Bar szinte kifogyhatatlan verziója.