Több száz milliárd forintot önt a munkaerőpiacra a kormány

2024.02.07. 10:01
2030-ig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a munkaerőpiaci aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és a munkakörülmények javítását – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A tárca szerint a foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: „A munkaalapú társadalom megszilárdult, 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak aránya pedig 74,7 százalék, így meghaladja az EU átlagát. A kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést, és 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében tovább kell fokozni a munkaerőpiaci aktivitást és a foglalkoztatottak arányát. A kormány célja, hogy a 15–64 éves korosztály aktivitási rátája 78 százalékról 85 százalékra növekedjen.”

A közleményben kitértek arra is, hogy „a GINOP Plusz program aktivitás és foglalkoztatás növelését szolgáló prioritásain keresztül több mint 460 milliárd forintot biztosít a gazdaság, a vállalkozások számára. A forráskeretek háromnegyedét az álláskeresők és inaktívak elhelyezésére szolgáló programok teszik ki. A hazai álláskeresők elhelyezkedését segítő programok priorizálása jól mutatja a kormány azon elvárását, hogy a munkaerőhiánnyal érintett vállalkozások elsősorban magyar munkavállalókat alkalmazzanak”.

A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy a foglalkoztatottságot és aktivitást növelő források csaknem teljes egésze minél előbb, azaz még az idei évben meghirdetésre kerüljön, azok felhasználásával is segítve a növekedési célok elérését.