Újabb Booking-botrány van kialakulóban, ezúttal a szálláshelyek letiltása miatt

2024.02.08. 06:40
A Booking.com szállásportál késedelmes fizetésre hivatkozva tiltott le szálláshelyeket, amelyek nem fizették ki azt a jutalékot, amit tévesen számlázott ki nekik.

A Spabook nevű wellnessblog egy levelezésben szúrta ki, hogy a Booking.com olyan jutalékot számlázott ki a szállásadóknak, amelyet azok már befizettek. A szállásadók e-mailt írtak, melyben elmagyarázták, hogy mi történt. A Booking.com ügyfélszolgálata erre automatikus válaszban ígérte, továbbítja az általuk leírtakat – írja az Economx.

Végül egy újabb automatikus üzenet tájékoztatta a szállásadókat arról, hogy késedelmes fizetés miatt letiltották őket.

A Spabook több érintettől is megkapta a befizetések igazolását és a Booking.com-mal folytatott levelezést, melyek igazolják, hogy valóban rendszerhiba és/vagy mulasztás történt a szállásportál részéről. A pórul járt szállásadók jelenleg nem tudnak hirdetni a Booking.com felületén.

A szállásportál tavaly keveredett szerteágazó botrányba visszaélések és több milliárd forintos tartozások miattGazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. augusztus végén indított gyorsított ágazati vizsgálatot az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán a rengeteg – többnyire a Booking.com-ot érintő – beérkezett panasz miatt.

Az Indexen beszámoltunk róla, hogy összesen négy online szálláshely-foglaló vállalkozás, illetve szakmai szervezet fűzött véleményt az október 20-án nyilvánosságra hozott jelentéstervezethez. A GVH szakértői részletesen megvizsgálták a benyújtott észrevételeket, és ezek alapján véglegesítették a jelentést, továbbá egy nyilvános összefoglaló is készült.