Ezeket a termékeket lopják a magyarok leginkább

2024.02.15. 13:32
A nehezebb gazdasági helyzet miatt szinte minden áruházláncnál nőtt a bolti lopások száma 2022 óta. Az is kiderült, hogy mely termékek a tolvajok kedvencei: a szeszes italok és az édességek is az élen járnak.

Az RTL beszámolója szerint az utóbbi időben megnőtt a bolti lopások száma, ami részben a magas inflációnak is köszönhető. Nagy-Peid Adrienn, a Tesco Magyarország külső kommunikációs menedzsere azt mondta, a megélhetési és az üzletszerű lopások egyaránt megfigyelhetők. Arra a kérdésre, hogy mely termékeket lopják leginkább a boltokból, azt válaszolta:

a húsfélék, ezek közül is a csirkemellfilé, sertéscomb, sertéskaraj, a csemegetermékek, főleg szalámik, de a sajtok, az alkohol, a pisztácia, az édesség, a ruha és a barkácstermékek is a legtöbbször ellopott tételek listáján szerepelnek.

A Penny Magyarország és a CBA is azt írta az RTL-nek, hogy nőtt a lopások száma az elmúlt időszakban. A Penny sajtóosztályának beszámolója szerint kétféle eltulajdonítás figyelhető meg: az egyik a napi fogyasztási cikkek lopása saját célra, a másik a tételek eltulajdonítása továbbértékesítés céljából.

Statisztikáik szerint hálózatukban a felderített elkövetések száma és értéke is jelentősen emelkedett a 2022-es évhez viszonyítva: a felderített elkövetések 126,6 százalékkal, értékük 123,8 százalékkal.

Csak egy áruházláncnál nem nőtt a lopások száma

Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője úgy fogalmazott, „a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik”. Hozzátette, hogy a lopásérzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók

az égetett szeszek, az édességek és a vegyiáru-termékek is.

Egyedül az Auchan írta azt, hogy náluk 2022 óta nem nőtt a lopások száma. Ennek okairól Vorigin Dóra, az Auchan Magyarország Kft. külső kommunikációs menedzsere azt mondta: az Auchanokban hosszú ideje követnek egy tudatos biztonsági stratégiát, és folyamatosan fejlesztik és modernizálják a biztonsági technológiájukat, és erőforrást sem vonnak ki erről a területről valós kockázatértékelés nélkül.

A Lidl Magyarországtól pedig azt írták, a feltételezhetően lopásból adódó leltárhiányuk nagy része leginkább prémium- és márkatermékből, valamint szeszesital-árucsoportokból tevődik össze.