Megjelent a statisztika arról, hány magyar dolgozik Ausztriában

2024.02.16. 07:38
A legfrissebb statisztikák ismét megerősítették, hogy rengeteg honfitársunk dolgozik Ausztriában – jelenleg több mint 120 ezer fő. Ez a szám az országban munkát vállaló külföldiek nyolcadát teszi ki.

Az osztrák társadalombiztosító, az Österreichische Sozialversicherung statisztikája szerint idén januárban összesen 980 567 külföldi – legnagyobb számban német és magyar – munkavállaló dolgozott az osztrák munkaerőpiacon.

A statisztikát elemző Világgazdaság kiemeli, hogy Ausztriában majdnem annyi magyar (124 820 fő) dolgozik, mint német (127 170 fő). Az országban munkát vállaló külföldiek nyolcadát teszik ki a magyar állampolgárok.

Ennek egyik oka lehet, hogy sok cég kifejezetten magyar munkaerőt toboroz az osztrák városokba. Decemberről januárra 1788 magyar döntött úgy, hogy Ausztriában dolgozik, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez a szám hónapról hónapra növekedni fog.

Mindez annak fényében aggasztó, hogy mindeközben a magyar gazdaság munkaerőhiánnyal küzd.

Gazsi Attila, a Vállalkozók és munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese február elején arról beszélt a Portfóliónak, hogy a magyar dolgozókat célzott ösztönző és támogató programokkal volna lehetséges hazacsábítani, segítve hazatérésüket és integrációjukat.