Lerántották a leplet: ennyi pénze van a magyar felső tízezernek

2024.02.22. 17:49
Átlagosan 4,1 milliárd a magyar „felső tízezer” vagyona – árulta el csütörtöki sajtóeseményén a családi vagyonkezeléssel foglalkozó Apelso-csoport, ahol azt is felfedték, hogy miből áll össze a leggazdagabb magyarok vagyona. Nem is gondolná, hogy a gazdagok mennyivel gazdagodtak az elmúlt években.

Az Apelso-csoport lerántotta a leplet a magyarországi „felső tízezer” vagyonáról. A cég adataiból kiderül, mivel rendelkeznek a hazai kőgazdagok:

  • mintegy 660 millió forint befektetés, 
  • közel egymilliárdnyi ingatlan, 
  • ennek dupláját érő vállalkozás 
  • és közel ötszáz millió forintnyi pénz külföldön 

– így néz ki egy „átlagos" felső tízezerhez tartozó család ma Magyarországon. Ők birtokolják a magyar lakosság teljes, örökölhető vagyontömegének mintegy 15 százalékát. Ennek a családonként átlagosan mintegy 4,1 milliárd forintos összvagyonnak közel a felét (48 százalékát) teszi ki a cégtulajdon, és 24 százalékát a magántulajdonú ingatlan.

Az elmúlt három év kihívásai – így elsősorban a recesszió, a háborús konfliktusok, az energiaválság és a dráguló finanszírozás – ellenére

a legvagyonosabb családok mintegy 40 százalékkal gazdagodtak

– állapították meg a felmérésben.

Kifejtették, hogy nemzetgazdaságilag is jelentős szegmensről van szó, amely manapság több súlyos problémával is küzd, amit a hazai pénzügyi rendszer nem tud megfelelő komplexitással kezelni.

Egyre égetőbb kérdés a hazai családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozásoknál a generációváltás, másrészt a felső tízezer megtakarításait a fejlett piacokhoz képest túlzottan alacsony kockázatvállalás jellemzi.

„Emiatt az elmúlt öt évben a tízezer legvagyonosabb család átlagosan 150 millió forint hozamtól esett el” – hangzott el a sajtóeseményen.

A felső tízezer birtokolja a hazai cégérték felét

A felső tízezer család döntően családi vállalkozásból szerezte a vagyonát: ez a szegmens birtokolja a hazai cégérték 50 százalékát. Mivel Magyarországon mintegy kétezer családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozás többségi tulajdonosa múlt el 55 éves, néhány éven belül nemzetgazdasági szempontból is égető kérdéssé válik a generációváltás. 

Ezek a cégek ugyanis összesen mintegy 120 ezer főt foglalkoztatnak, és együttesen 6,381 milliárd forintos nettó árbevételt és 751 milliárd forintos adózott eredményt produkálnak 

– mondta el a sajtótájékoztatón Kállay András, az Apelso-csoport bizalmi vagyonkezeléssel foglalkozó cége, az Apelso Trust Zrt. partnere.

A főbb kockázatokat ezen cégek szempontjából jellemzően a cégvezető, tulajdonos hirtelen halála, a családi vagyon szétaprózódásának veszélye és a likviditási zavarok jelentik – tette hozzá Kállay András.

A sajtóeseményen rámutattak, hogy a legvagyonosabb családok számára a másik fő kihívást a likvid befektetések esetében látható – a fejlett piacokhoz képest túlságosan alacsony – kockázatvállalás jelenti. Tehát a leggazdagabbak sem elég bátrak – családonként átlagosan 150 millió forint hozam maradt el emiatt. Az Apelso szerint a családi vagyonkezelés jelentheti a megoldást.