Béremelés: ennyit adna idén és jövőre az Audi

GettyImages-1233388461
2024.02.26. 18:29
Folytatódott a bértárgyalás a győri Audinál, mely során a munkaadói oldal átadta újabb bérajánlatát. A kétéves csomagnak egyszeri kifizetés és béren kívüli juttatás is a része, a dolgozók egy része pedig lojalitási bónusszal is számolhat.

Hétfőn elérkezett egy újabb bértárgyalási forduló ideje a győri Audi-gyárban. Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) tájékoztatása szerint a munkáltató átadta új bérajánlatát, amelyet a munkavállalói oldal bértárgyaló-delegációja átvett.

Az AHFSZ összefoglalója szerint a találkozón a vállalat képviselői kitértek az autóipar, így az előttük is álló nehézségekre, a közösen meghozott döntések fontosságára.

Kiemelték, hogy a kétéves bérmegállapodás olyan megoldást, lehetőséget biztosíthat, amely előremutató mind a vállalat, mind pedig a munkavállalók szemszögéből. A társaság álláspontja szerint az ajánlatuk alkalmas a jövedelmek értékének megőrzésére. A munkáltatói ajánlat részletei az érdekképviseleti fél közlése szerint a következők:

Kétéves bérmegállapodás

  • 2024. április 1-től 6,5 százalékos alapbéremelés
  • 2025. április 1-től 4 százalékos alapbéremelés
  • 2025. október 1-től: 2 százalékos alapbéremelés

Egyszeri kifizetés

2024. június havi bérrel (júliusi kifizetéssel): bruttó 300 ezer forint

2025. június havi bérrel (júliusi kifizetéssel): bruttó 300 ezer forint

Választható béren kívüli juttatás keretösszege

2025-ös és 2026-os évre egyaránt 500 ezer forint

Lojalitásbónusz pluszkiegészítéssel (2023-as bérmegállapodásban rögzítettek alapján)

a 31. és 32. évre vonatkozóan 43 500 forint/hó

A szakszervezet közlése szerint az AHFSZ bértárgyalási munkacsoportja március 1-én, a bizalmi értekezlet pedig március 4-én értékeli ki a munkáltató ajánlatát. Az utóbbit követően, még aznap várható a következő bértárgyalási forduló. 

Miniszteri látogatás a vezetőváltás után

Ugyancsak hétfőn Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának új elnöke és Alfons Dintner, a vállalat leköszönő igazgatója fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Győrben. A tárcavezető megköszönte Dintnernek a magyar autóipar versenyképességének további erősítése érdekében folytatott munkáját, egyúttal köszöntötte új pozíciójában Bremét. Az egyeztetésen közösen elemezték a magyar autóipar helyzetét és jövőbeli kihívásait. Michael Breme, az Audi Hungaria új igazgatója beszámolt a vállalat 2024-es kilátásairól, valamint az idei év legfontosabb mérföldköveiről; az elektromos motorok, a PPE-hajtások termelésének felfutásáról és a CUPRA Terramar sorozatgyártásának elindulásáról.

(Borítókép: A győri Audi-gyár 2021-ben. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)