Egy korszak lezárult: Bogsch Erik távozik a Richter igazgatóságából

D  YT20220322010
2024.02.26. 11:39
Bogsch Erik 2024. március 1-i hatállyal lemondott a Richter Gedeon igazgatóságában betöltött pozíciójáról – olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A Richter igazgatósága tájékoztatja a részvényeseket, hogy Bogsch Erik 2024. március 1-i hatállyal lemondott a Richter Gedeon igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéről, igazgatósági tagsága megtartása mellett. A Richter igazgatósága Vizi E. Szilveszter igazgatósági tagot választotta meg az igazgatóság elnökévé.

Az igazgatóság a lemondást 2024. február 26-i ülésén elfogadta, és a társaság iránti elkötelezettsége és annak eredményeihez való kimagasló hozzájárulása elismeréseként az igazgatóság a „Richter Gedeon Nyrt. Örökös Tiszteletbeli Elnöke” címet adományozta Bogsch Eriknek. A társaság elhatározta, hogy 2024. év során „Bogsch Erik Gyógyszerkutatási Alapítvány” néven új alapítványt hoz létre és azonos névvel díjat alapít.

A társaság igazgatósága a 2024. február 26-i ülésén prof. dr. Vizi E. Szilveszter igazgatósági tagot választotta meg az igazgatóság elnökévé,

valamint dr. Pintérné dr. Hardy Ilona igazgatósági tagot választotta meg az igazgatóság helyettes elnökévé 2024. március 1. napi hatállyal kezdődően a társaság 2027. évi éves rendes közgyűlésig terjedő határozott időtartamra.

Bogsch Erik neve összeforrt a Richterrel

Bogsch Erik Budapesten született 1947. október 31-én. A Wikipédia-oldala szerint a Budapesti Műszaki Egyetemen 1970-ben szerzett vegyészmérnöki diplomát, majd 1974-ben gazdasági mérnöki képesítést. 1970 és 1977 között a kutatás-fejlesztés területén töltött be különböző pozíciókat a cégnél, amely akkor belföldön Kőbányai Gyógyszerárugyárként volt ismert. 1977 és 1983 között Mexikóban dolgozott a Medimpex irodavezetőjeként. 1983 és 1988 között a Richter Gedeon Rt. fejlesztési főmérnökhelyettese volt. Ezt követően, 1988 és 1992 között Londonban a Medimpex UK ügyvezető igazgatójaként dolgozott. 1992 novemberében nevezték ki a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatójává.

A Széchenyi-díjas magyar vegyészmérnök, okleveles mérnök-közgazdász 1992 és 2017. november 1-je között a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, majd operatív elnöke volt.

Bogsch Erik 2020-ban éppen 50 éve dolgozott a társaságnál, így az ő köszöntésével kezdődött a gyógyszeripari cég akkori féléves gyorsjelentése kapcsán rendezett sajtóesemény, amelyről az Index is tudósított. Orbán Gábor vezérigazgató a következőket mondta:

BOGSCH ERIK VALÓBAN A HAZAI ÉS A NEMZETKÖZI VÁLLALATI SZEKTORBAN IS SZOKATLAN STABILITÁSSAL, FONTOS VÁLSÁGHELYZETEK – A KORÁBBI PIACOK ÖSSZEOMLÁSA, EGY-EGY ADOTT GYÓGYSZER KRITIKUS PIACI HELYZETE – ÉS NAGY FELLENDÜLÉSEK, TŐZSDÉRE LÉPÉS, NEMZETKÖZI TERJESZKEDÉS, ÚJ TERÁPIÁS TERÜLETEK, NAGY FELFEDEZÉSEK MENTÉN KERESZTÜL IS VEZETTE A CÉGÉT

– méltatták az elnököt az eseményen. A tavalyi évben felszólalt a gyógyszergyártót sújtó extraprofitadókkal szemben, mondván: azok mértéke túl magas. „Olyan nincs, hogy extraprofit, profit van. A profit változik, egyik évben több, másikban kevesebb” – fogalmazott Bogsch Erik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyetemek egyre nehezebben nevelik ki azokat a tehetségeket, akikre a gyárnak is szüksége lenne. 

(Borítókép: Bogsch Erik 2022. március 22-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)