Erősen odalépett a jegybank, kritikus szintet szakított át a forint

2024.02.27. 14:33
A várakozásokkal megegyezően a 100 bázispontos kamatvágás mellett döntött a jegybank Monetáris Tanácsa kedden. A forint árfolyama a döntés után átszakította a 390-es lélektani határt az euróval szemben, gyengült a hazai fizetőeszköz.

Hétfőn már jeleztük, hogy az MNB keddi kamatdöntő ülése sorsdöntő lehet a forint szempontjából, 75 bázispontos kamatvágás esetén visszaerősödhet a hazai fizetőeszköz, 100 bázispont esetén viszont áttörheti a 390-es szintet az euróval szemben.

A jegybank az erőteljesebb, 100 bázispontos kamatcsökkentést választotta, amely után a forint gyengülésnek indult.

A konszenzus egyébként 100 bázispontos kamatvágást várt, de több elemző is valószínűbbnek tartotta a visszafogottabb, 75 bázispontos csökkentést.

A jegybank nyerteseket szeretne látni

Múlt hét csütörtökön megjelent interjúnkban Virág Barnabás jegybanki alelnök elmondta, mi áll a kamatcsökkentések hátterében. 

  • A januári inflációs adat érvet adhat a kamatcsökkentés átmeneti felgyorsításához,
  • ugyanakkor a Fed és az EKB kamatcsökkentéseinek kitolódása a 75 bázispontos ütem megtartása mellett szól.

A döntés fényében kijelenthetjük, hogy nyertek az erőteljesebb kamatdöntés mellett szóló érvek. Ennek számos pozitív hatása lesz a mindennapi életünkre:

  • a hitelkamatok fokozatosan csökkennek,
  • az infláció tartósan alacsony tartományba kerül
  • és növekednek a reálbérek

– világított rá Virág Barnabás, hogyan érezhetjük a mindennapi életben az alapkamat csökkentését.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője lapunknak vasárnap jelezte, hogy amennyiben kedvező hírek érkeznek a magyar gazdaságból, illetve a Fed és az EKB kamatcsökkentései is közelebb kerülnek, a forint erősödésnek indulhat a 385-ös szint irányába, míg felfelé a 390-es szint jelent erős támaszt már hosszabb ideje. Ez a szint került most áttörésre, a kérdés most az, hogy mennyi ideig maradhat e szint felett a magyar deviza a következő időszakban.

Varga Zoltán szerint amennyiben az euró-forint árfolyama a 390-es szint felett marad, a következő erősebb ellenállás 395-nél húzódik, míg a 389-390-es zóna alatt 387-nél húzódik a következő támasz. 

A jelenlegi technikai kép alapján az emelkedésnek van nagyobb esélye, tehát a 395-ös szint felé való közeledésnek

– véli Varga. A szakértő részletezte, hogy a 100 bázispontos kamatvágás bejelentése után rögtön átlépte az euró-forint árfolyama a 389-390-es ellenállási zónát, majd a 15 órás háttérbeszélgetés kezdetén visszatért 390 alá, amikor Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelezte, hogy a kamatvágás gyorsítása átmeneti lesz. Ezt követően viszont ismét 390 fölé emelkedett a jegyzés.