Drámai áremelkedés jöhet a gyümölcsöknél

2024.03.02. 14:19
A magyar gazdák kifejezetten aggasztónak találják a tavasz korai érkezését. Ha visszatérnek a fagyok, úgy a termés akár 70-80 százaléka is odaveszhet. A komoly kínálati hiány jelentős drágulást eredményezhet a gyümölcsöknél, de a hazai borászatok is nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Ahogy az Index beszámolt róla, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint januárban kevesebb mint 4 százalékos volt az infláció, miközben a zöldségek ára jelentős mértékben emelkedett. A KSH adatai szerint a paradicsom 21, a paprika 17, a vöröshagyma 13 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban. Két év alatt csaknem kétharmadával emelkedtek az árak.

A rekordenyhe idő hatására sorra dőlnek meg a korábbi melegrekordok. A tavasz korai érkezésének azonban nem mindenki örülhet. A gyümölcstermesztők aggasztónak találják a jelenséget, ugyanis egy márciusi vagy áprilisi fagy súlyos károkat okozhat a termésben.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke szerint egy hidegbetörés esetén jelentős drágulás várhat a gyümölcsökre. Hasonló véleményt képvisel az Agrárszektor főszerkesztője is.

Braunmüller Lajos a Pénzcentrumnak nyilatkozott arról, hogy a gyümölcsfáknál korábban kezdődött a rügyezés. Az Agrárszektor munkatársa úgy látja, hogy hamarosan lehűlés érkezhet. Leginkább a hajnali fagyok visszatérését tartja valószínűnek. Mínusz 1-2 fokig még elkerülhetőek a komolyabb károk, azonban a beavatkozások a termelők költségeit is tovább növelhetik.

A kajszi, az őszibarack, a szilva, az alma és a szőlő nagymértékben veszélyeztetett. A szőlőben bekövetkezett nagymértékű elfagyás akár az országos bortermést is veszélyeztetheti, annyira, hogy az az évjáratra, a borpiacra is kihatással lehet

– fejtette ki a lapnak Braunmüller Lajos.

Hozzátette, hogy mínusz 5 fokos vagy hidegebb idő esetén komoly kínálati hiány alakulhat ki a gyümölcsöknél, ami drágulást eredményez a nyári és kora őszi hónapokban. A legrosszabb forgatókönyv esetén a termés akár 70-80 százaléka is odaveszhet, valamint hazai borászatok is nehéz helyzetbe kerülhetek.

Apáti Ferenc, a Fruitveb elnöke bízik benne, hogy idén elkerülhetik a gazdák a fagykárokat, emellett a tavalyinál jobb termésre számíthatnak.