Kétéves csúcson a bitcoin, egyre közeledik a rekordszinthez

2024.03.04. 12:10
A bitcoin jegyzése 65 ezer dollár fölé, több mint kétéves csúcsra emelkedett a hétfő délelőtti európai kereskedésben.

A dollárt 65 537 dolláron jegyezték, két év után először lépte át a 65 ezer dolláros szintet. A bitcoin ezzel még közelebb kerül a 2021 novemberében beállított 68 999 dolláros rekordszinthez.

A bitcoin jegyzése idén eddig 50 százalékkal erősödött, az emelkedés az elmúlt hetekben gyorsult fel részben annak hatására, hogy januárban az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) engedélyezte az első 11, bitcoinba befektető, azonnali befektetési alap (ETF) tőzsdei kereskedésének elindítását.

A tíz legnagyobb amerikai azonnali bitcoinalapba 2,17 milliárd dollár nettó tőke áramlott a március 1-jével záródott héten, ennek több mint a fele a BlackRock’s iShares Bitcoin Trusthoz került – idézte a londoni tőzsdét üzemeltető LSEG jelentését az MTI.

Bitcoinvonat

Amint arról beszámoltunk, az uniós direktívának való hazai megfelelést szolgálja a kriptoeszközök piacáról szóló törvény, amelynek a tervezetét a kormány március 7-i határidővel bocsátott társadalmi egyeztetésre.

Az elvileg június 30-tól hatályos szabályozás a Magyar Nemzeti Bankot teszi meg felügyeleti szervnek. Az EU-tagországok, köztük Magyarország lépése az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint tovább növelheti a magánszemélyek és az intézmények kriptoeszközökbe vetett bizalmát, valamint újabb látványos tőkebeáramlást hozhat, mint az amerikai tőzsdefelügyelet januári döntése.