Olyan termékeket gyárt ez a cég, hogy a világ harmadik legértékesebb vállalata lett

2024.03.06. 07:44
Az Nvidia megelőzte a Saudi Aramcót, így piaci értékét tekintve a világ harmadik legértékesebb vállalata lett az Apple és a Microsoft után.

Az Nvidia újabb mérföldkövet ért el: piaci értékét tekintve megelőzte a Saudi Aramcót. Ezzel a chipgyártó a világ harmadik legértékesebb részvénytársasága lett az Apple és a Microsoft után.  

A Bloomberg cikkében rávilágított, hogy a vállalat tegnap 2,5 százalékos emelkedést is produkált napközben, elérve a 2,11 ezer milliárd dollárt, és ezzel először lépte át a 2 ezer milliárdos határt. Eközben az Aramco értéke 2,01 ezer milliárdra csökkent.

A chipek emelték dobogóra az amerikai céget

A magas számítási kapacitású mesterségesintelligencia-rendszerekhez hatalmas teljesítményű grafikus chipek kellenek, ezt a hullámot pedig meglovagolta az Nvidia, és a részvényei az egekbe szöktek. Ez megerősítette a Wall Street optimizmusát a mesterséges intelligencia lehetőségeit illetően – írja cikkében a Makronóm gazdasági portál.

A részvények mintegy 70 százalékot emelkedtek 2024-ben, és mintegy 883 milliárd dollárral értékelődtek fel. 

Eközben az Aramco az idén több mint 5 százalékot esett, mivel az OPEC+-csökkentések következtében bekövetkezett alacsonyabb termelés és a szaúdi kormány esetleges további ajánlattétele a részvényekre nehezedik.

A múlt héten Berlinben tudósítottunk a Bosch Connected World eseményről, ahol Elon Musk, a Tesla vezére is bejelentkezett videóüzenetben. A világ egyik leggazdagabb embere elmondta, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező eszközök száma hathavonta tízszeresére ugrik. Musk szerint ezért is lehet, hogy az Nvidia piaci tőkéje gigantikusra nőtt, mert jelenleg ők rendelkeznek a legjobb neurális hálózati chipekkel, amelyekre hatalmas az igény.