Figyelmeztet az OTP, újabb módszerrel támadnak a csalók

2024.03.11. 09:00
Ismét adathalászokra figyelt fel az OTP Bank. A pénzintézet szerint az utóbbi időszakban egyre többször próbálják megszerezni a gyanútlan ügyfelek személyes és banki azonosító adatait. A bűnözők egy újabb trükköt is bevetnek, hogy kiépítsék a bizalmat.

Jelentősen megnövekedett csalásokra figyelmeztette ügyfeleit az OTP Bank. A bűnözők telefonhívásokkal próbálkoznak, ahol a pénzintézet ügyintézőjeként, munkatársaként mutatkoznak be. A bizalom megerősítése érdekében egyes esetekben még fotóval ellátott hamis igazolványt is küldenek az ügyfél e-mail-címére – írja a Pénzcentrum.

A portál szerint az online csalók arról értesítik az ügyfeleket, hogy veszélyben van a számlájukon lévő pénzösszeg, emellett gyanús utalás kezdeményezése miatt az adatok megerősítését kérik. A bűnözők ezután „vírusirtó” programok számítógépre vagy telefonra történő telepítését kérik.

A megadott „vírusirtó” egy távoli elérést biztosító program, ami a megszerzett ügyféladatok segítségével átveszi az irányítást az adott ügyfél számlája felett. Mindezt úgy, hogy maga az ügyfél enged hozzáférést számlájához.

Így érdemes védekezni a csalók ellen

Az OTP arra kéri az embereket, hogy soha ne adják meg az adataikat, és ne telepítsenek semmilyen programot az eszközeikre.

MUNKATÁRSAIK NEM KÜLDENEK IGAZOLVÁNYFOTÓT az AZONOSÍTÁSuk ÉRDEKÉBEN.

Gyanús hívás esetén azonnal meg kell szakítani a hívást. Érdemes felkeresni a bankot vagy a pénzintézet honlapján található hivatalos számon vagy személyesen bármelyik bankfiókban.

Nemrég a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közösségi oldalán osztott meg egy hangfelvételt, ahol a telefonos csalók a banki adatokhoz szerettek volna hozzáférni. A bűnözők általában több hibát is elkövetnek, így az árulkodó jelekből könnyen felismerhető az átverés.