2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00 ÉLŐ
Skócia 1
Svájc 1

Közleményt adott ki a jegybank Orbán Viktor és Matolcsy György ellentétéről

Untitled-1
2024.03.11. 10:45
Az elmúlt napokban a Bloomberg nemzetközi hírügynökség és Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő is valótlan híreket, téves következtetéseket közölt Magyarországról, a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a miniszterelnök és a jegybankelnök kapcsolatáról – írta a jegybank.

„A hamis pletykákkal ellentétben Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök korrekt munkakapcsolatban állnak egymással, és a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is rendszeresen konzultálnak szakmai kérdésekről” – írja közleményében az MNB, amelyben a jegybankelnök és a miniszterelnök megromlott viszonyáról szóló korábbi feltételezéseket cáfolják.

Mostanra annyira elmérgesedett a konfliktus Orbán Viktor és kormánya, valamint Matolcsy György jegybankelnök között, hogy a felek közti kommunikáció is megszakadt 

állította korábban a Bloomberg. 

Matolcsy György előzőleg még azt közölte, hogy személyesen Orbán Viktorral beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterről, amikor még a tárcavezető jegybanki alelnök volt, „ki kellett tennünk a jegybankból Nagy Mártont, mert ahogy a miniszterelnöknek elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa” – mondta február végén a BÉT Legek konferencián, ahol több szakmai kritikát is megfogalmazott.

Nagy Márton erre azt válaszolta, hogy „2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!” Mindemellett a szakmai kritikákra is reagált. A jegybankelnök azt is hangsúlyozta, hogy szerinte a kormány legutóbbi tervezete (a jegybanktörvény Pénzügyminisztérium által kezdeményezett módosítása) jelentős támadás a Magyar Nemzeti Bank függetlensége ellen.

Orbán Viktor még aznap kiadott egy szűkszavú közleményt arról, hogy tiszteletben tartja a jegybank szentségét és sérthetetlenségét. A Bloomberg viszont arról cikkezett, hogy a jegybank és a kormány közt annyira rossz a viszony, hogy már az érdemi kommunikáció is megszakadt köztük. Érdekesség, hogy a hírügynökség cikkében Orbán Viktor (és nem Nagy Márton) konfliktusáról írt.

Vasárnap pedig Ujhelyi István EP-képviselő fejtegette Orbán Viktor és Matolcsy György viszonyát, nem éppen jó színben feltüntetve azt. „Engem nem zavar, ha a fideszes fiúk egymást szapulják, és cinikus mondatokkal gyalulják egymást a nyilvánosságban. Még az sem zavar, ha mindezt nem a négy fal között teszik, viszont – mivel jól hallhatóan nem ott teszik – azt már nehezebben viselem, hogy ezzel most konkrétan ártanak a magyar gazdaságnak és azon keresztül a magyar embereknek” – kezdte nyílt levelét Ujhelyi.

MNB: Valótlan híreket és téves következtetéseket közöltek

„Az elmúlt napokban a Bloomberg nemzetközi hírügynökség és Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő is valótlan híreket, téves következtetéseket közölt Magyarországról, a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a miniszterelnök és a jegybankelnök kapcsolatáról” – jelezte hétfői közleményében a jegybank. Hozzátették:

A Magyar Nemzeti Bank felhívja az érintett sajtóorgánumok és pártpolitikusok figyelmét, hogy a hazai pénzügyi rendszer iránti bizalom megőrzése és az olvasók objektív tájékoztatása érdekében mellőzzék a téves következtetéseket és valótlan állításokat tartalmazó információk közzétételét.

(Borítókép: Orbán Viktor és Matolcsy György. Fotó: Papajcsik Péter / Index, Koszticsák Szilárd / MTI)