Szerb elnök: Azon leszek, hogy részesedést szerezzek a paksi atomerőműben

2024.03.24. 21:37
Alekszandar Vucsics szerb kormányfő arról beszélt vasárnap, hogy Szerbiának nincsen pénze és elegendő tudása saját atomerőmű építéséhez, ezért a Magyarországon lévő paksi atomerőműben szeretné részesedéshez juttatni az országot.

„Az egyetlen módja, hogy Szerbiának elegendő árama legyen, hogy felépítsünk több atomerőművet, de ezt nem lehet gyorsan megvalósítani, mert nincs meg az ehhez szükséges tudás” – jelentette ki Alekszandar Vucsics vasárnap este a kurszumlijai fegyvergyárban tett látogatásakor.

Vucsics kifejtette, azon lesz, hogy a paksi atomerőműben szerezzen részesedést.

Nem tudok semmit az atomhulladékról, a használt fűtőelemek tárolásáról, nem tudom, mi a fúzió vagy a fisszió, ez nem az én dolgom, az én dolgom, hogy biztosítsam az áramot

– idézi a szerb államfőt a Szabad Magyar Szó.

Az Európa Tanácsból való kilépéssel kapcsolatban az államfő azt mondta, az „egy lehetőség, amelyet fontolóra vesznek”.

A Szerbiába külföldről érkező fegyverekről Alekszandar Vucsics közölte, hogy nem adhat részletes tájékoztatást, de annyit elmondott: igazi rémálom a fegyverbehozatal.

Szerbiát NATO-tagállamok veszik körül, amelyek civil járműveken meg minden máson is kiélik magukat. Egy évet kell várni, hogy bebizonyítsuk, hogy a teherautó, amelyet vásároltunk, nem kerül végül katonai felhasználásra. Ha valamely eszközt esetleg katonai célokra is fel lehetne használni, nincs esély, hogy megkapjuk az engedélyt

– mondta a szerb elnök, hozzátéve, hogy „már nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül, amit gyártunk, hanem az, hogy képesek vagyunk-e legyártani”.

Megszűnik az atomerőmű-építés moratóriuma Szerbiában

Mint beszámoltunk róla, Alekszandar Vucsics szerb elnök szombaton bejelentette, hogy rövidesen megszűnik az atomerőmű-építés moratóriuma.

„Megszüntetjük a moratóriumot. Túl kell élnünk, áramra van szükségünk” – közölte az államfő a Prva TV-nek adott nyilatkozatában.