Váratlanul Kínába utazott az egyik kománytag

20231213- MG 2879
2024.04.01. 14:09
Varga Mihály kedden többek között a kínai pénzügyminiszterrel tárgyal – értesült az Index. A tárcavezető húsvéthétfőn elhagyta Magyarországot, hogy tovább erősítse a kínai–magyar gazdasági kapcsolatokat.

Varga Mihály pénzügyminiszter sem mulasztotta el a locsolkodást, ugyanakkor húsvéthétfőn váratlanul Kínába indult tárgyalni – számolt be erről a tárcavezető a Facebook-oldalán. Az Index információ szerint munkával teli napok várna a tárcavetőre, hiszen

többek között a kínai pénzügyminiszterrel, Lan Foannal tárgyal kedden.

Úgy tudjuk, Varga Mihály hangsúlyozni szeretné a kabinet álláspontját: blokkosodás és elzárkózás helyett az együttműködés erősítésére van szükség Európa és Kína között. Fontos kiemelni három nagyon lényeges adatot:

  1. Kína Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere a tavalyi adatok szerint.
  2. Részaránya a teljes magyar külkereskedelemben eléri a 4 százalékot, ezzel a legfontosabb Európán kívüli partnere Magyarországnak.
  3. Tavaly Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra.

A kormány többször hangsúlyozta, hogy Magyarország napjainkban már hídszerepet tölt be Európa és Kína gazdasági együttműködésében. Kína a világ második legnagyobb gazdasága, a magyar–kínai gazdasági, logisztikai és pénzügyi kapcsolatok, valamint a csúcstechnológiás beruházások hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez a következő években. 

Felpattanás előtt a kínai gazdaság?

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy Kína ambiciózus, körülbelül 5 százalékos gazdasági növekedési célt tűzött ki az idei évre. A politikai vezetők ígéretet tettek arra, hogy a kihívásokra reagálva átalakítják a gazdaság szerkezetét. Peking igyekszik növelni a kínai gazdaságba vetett bizalmat, azonban az ingatlanszektor számos kihívással, deflációs nyomással, a külföldi tőke elvándorlásával, megtépázott tőzsdével és rekordalacsony születési rátával küzd az ország. A Macquarie Group vezető közgazdászai szerint az 5 százalék körüli cél ambiciózus, de elérhető.

A Bloomberg vasárnap arról írt, a hivatalos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) Kínában 50,8-ra emelkedett, felülmúlva a közgazdászok előrejelzését. Így hat hónapon belül először bővült a kínai feldolgozóipar.

Mutatjuk Varga Mihály stratégiáját

A napokban az Indexnek lehetősége volt a pénzügyminiszterrel ellátogatni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, ahol Varga Mihály mélységeiben ismertette az elképzeléseit a diákok előtt a gazdaságról, és arról, hogyan látja a gazdasági felpattanást. Már az előadás címe is beszédes volt: Válságkezelés, stabilitás és fellendülés. Majd látványos hasonlattal szemléltette a jelenlegi makrogazdasági helyzetet:

szerinte, Ha a kormányzat kihívással találkozik, akkor először a válság jellegét kell felismerni. ha ez megtörtént, akkor stabilizálni kell a helyzetet, pontosan ugyanúgy, mint egy betegnél.

Varga Mihály szerint csak ezt követően jöhet a fellendülés. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök jól látja: „a válságok korát éljük”. Majd kitért arra, hogy „Magyarország az uniós átlagnál jobban és hatékonyabban tudott helyreállni”, és a pénzügyminiszter szerint napjainkban ezt már az Európai Bizottság is elismeri.

Az EB legfrissebb előrejelzésében rontotta az Európai Unió gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, a magyar gazdaságban idén változatlanul 2,4 százalékos, jövőre 3,6 százalékos bővülést vár.

IDÉN A VÁRAKOZÁSOK SZERINT A MAGYAR GAZDASÁG NÖVEKEDÉSE 2-3 SZÁZALÉK KÖZÖTT LEHET.

„Csökkenteni kell az államháztartás hiányát és mértékét is.” Varga Mihály szerint Magyarországnak vissza kell térnie a járvány előtti növekedéshez. És ehhez a kormánynak „elemi kötelessége javítani” a versenyképességen.

Szerinte ehhez „tovább kell aktivizálni a munkaerőpiacot, mobilizálni kell a munkavállalókat, továbbá alacsonyan kell tartani az inflációt, ami megteremti a kamatszintek normalizációját is”. Majd közölte, az alacsony kamatszint a növekedéshez kell, és az államadósságban a kockázatok leépítésére kell törekedni.

Végezetül a diákok kérdéseire két lényeges választ adott:

  1. Szerinte az Európai Parlament szándékosan gazdasági kárt okoz azzal, hogy a befektetők előtt lebegteti, hogy visszatartják a Magyarországnak járó forrásokat. „Rögzítsük, hogy ez szándékos károkozás.”
  2. Az euró bevezetéséről pedig úgy nyilatkozott, hogy jogi értelemben a csatlakozás rendezett: „A csatlakozási dokumentumot aláírtuk. A kérdés inkább az, hogy a csatlakozás nyertesei is tudnánk-e lenni?” Majd Szlovákiát hozta fel példaként arra: tévedés azt gondolni, hogy az euró megoldja a problémákat. „A gazdasági döntések oldják meg a nehézségeket.”

(Borítókép: Varga Mihály 2023 . december 13-án. Fotó: Németh Kata / Index)