Fontos részletre figyelmeztet a jegybank az azonnali fizetéssel kapcsolatban

2024.04.03. 12:35
Április 1-től minden hazai fogyasztó és vállalkozás teljesítheti fizetési tranzakcióit fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével. A fizetési kérelemmel indított utalások minden esetben ingyenesek – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fizetési kérelem szolgáltatás számos helyzetben – például számlafizetéseknél, internetes vagy fizikai boltban történő vásárlásoknál, illetve akár magánszemélyek közötti pénzküldésnél is – használható, így újabb lehetőséget biztosít az elektronikus fizetések, ezen belül is az azonnali fizetés használatára.

A fizetési kérelemmel indított átutalások a vásárlók számára minden esetben ingyenesek, míg a számlakibocsátók, kereskedők számára a jelenlegi megoldásoknál olcsóbb, kényelmesebb elektronikus fizetési alternatívát jelenthetnek – áll a jegybank közleményében.

Az április 1-től életbe lépő pénzügyi változásokról szóló cikkünkben írtunk róla, hogy minden bank számára kötelezővé válik a bankszámlát vezető ügyfeleiknek érkező fizetési kérelmek fogadása. 

A magánszemélyek számára a fizetési kérelmek elfogadásával történő átutalásra nem kell tranzakciós illetéket fizetni. A fizetési kérelmek küldésének biztosítása nem lesz kötelező.

Ilyen kérelmet indíthatnak magánszemélyek, cégek, ha a bankjuknál ez a szolgáltatás elérhető, de a közműcégek, hatóságok is bevezethetik, így akár kiválthatóvá válhatnak a sárga csekkek.

Mi is az a fizetési kérelem?

A fizetési kérelem egy olyan szabványosított üzenet, amelyet a fizetés kedvezményezettje küld a fizető félnek. Az üzenet tartalmazza egy azonnali átutalási megbízás megadásához szükséges valamennyi adatot, amelynek segítségével a fizetés kényelmesen, automatizáltan történhet – ismertették a közleményben.

A fizetési kérelem alapú elektronikus fizetések biztosításához a számlakibocsátóknak, kereskedőknek szerződniük kell egy olyan bankkal vagy más pénzforgalmi szolgáltatóval, amely képes akár automatizált módon, kötegelten, nagy tömegben fizetési kérelmet küldeni.

A szabályozás biztonsági okokból csak a fizetési kérelmek fogadását tette kötelezővé a pénzforgalmi szolgáltatóknak, az MNB adatai alapján azonban a lakossági banki ügyfelek jelentős részének már jelenleg is elérhető a fizetési kérelmek küldésének lehetősége is.