Varga Mihály: Kína regionális pénzügyi központként tartja számon Magyarországot

2024.04.03. 10:11
A magyar–kínai kapcsolatok egyik leggyorsabban fejlődő területe a pénzügyi együttműködés, Magyarország hídfőállást jelent az európai pénzügyi piacra belépő kínai pénzintézetek számára – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután a Bank of China, a China Construction Bank és a China Development Bank vezetőivel tárgyalt Pekingben.

Az Indexen beszámoltunk róla, hogy Varga Mihály kedden – többek között – a kínai pénzügyminiszterrel tárgyalt. A tárcavezető húsvéthétfőn hagyta el Magyarországot, hogy tovább erősítse a kínai–magyar gazdasági kapcsolatokat.

A Pénzügyminisztérium szerdai közleményében idézi Varga Mihályt, aki szerint a kínai pénzintézetek bíznak a magyar gazdaságban. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években több kínai bank is Magyarországot választotta működése helyszínéül.

A Bank of China, a China Construction Bank és a Kínai Fejlesztési Bank magyarországi működése jó példa arra, hogy a kínai pénzintézetek európai hídfőállásként tekintenek hazánkra

– hívta fel rá a figyelmet a pénzügyminiszter.

Hozzátette, Magyarország is eredményesen lépett a kínai pénzügyi piacra, az elmúlt években sikeres államkötvény-kibocsátásokat hajtott végre a kínai és hongkongi kötvénypiacokon.

2021-ben a világon elsőként sikeres Zöld Panda-kötvény-kibocsátást hajtottunk végre a kínai piacon, és 1 milliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöldállamkötvényt bocsátottunk ki – fejtette ki Varga Mihály.

A tárcavezető közölte, az idei év második felében is tervben van egy Panda-kötvény kibocsátása, amely tovább erősítheti a magyar adósságkezelés biztonságát.