Hatmilliárd forintos beruházással bővül a pécs-pogányi repülőgépgyár

2024.04.05. 14:31
Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken bejelentette, hogy hatmilliárd forintos beruházással bővül a pécs-pogányi repülőgépgyár, és megkezdődhet az új, négy üléses gépek gyártása, tisztán magyar tulajdonosi hátérrel.

„Az elmúlt években megtanultuk, hogy válságok idején csak saját magunkra számíthatunk, ezért stratégiai cél Magyarország minőségi, tudásbázisú iparának erősítése” – jelentette ki Varga Mihály a Magnus Aircraft Zrt. új repülőgép-modelljének fejlesztéséhez tartozó üzemegység alapkőletételén.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarországon a repülőgépgyártásnak tradíciója van, az ágazat fejlesztése Magyarország védelmi képességeit erősíti. A tárcavezető rámutatott, a magyar gazdaságnak évtizedes extenzív korszak után egyre inkább az intenzív növekedésre kell átállnia.

Ez a hozzáadott érték növekedését jelenti, aminek az alapja a kiváló minőség. Mint mondta: „a Magnus új szerelőcsarnokát az intenzív gazdasági növekedés egyik fontos elemének tekinthetjük, mert garantálja a minőséget, valamint a jelentős hozzáadott értéket”.

A vállalat hatmilliárd forint összértékű beruházásával megkezdődhet az új, négy üléses repülőgépek magyarországi gyártása, tisztán magyar tulajdonosi háttérrel.

Az új repülőgép-modell alkalmazható lesz oktatási célokra, pilóták alapképzéséhez is. Varga Mihály kiemelte: a repülőgépipari fejlesztések erősen kapcsolódnak a védelmi iparhoz, így a béke megőrzéséhez is. Az itt felhalmozódó repülőmérnöki és gyártói tudás a korábbinál több hazai szakembert jelent, ami szintén Magyarország védelmi képességeit erősíti – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Mint megírtuk, az Universal Air légitársaság márciustól menetrend szerinti járatokat indított a Málta–Pécs–München útvonalon. A tervek szerint nyártól egy korfui charterjáratot is elindítanak.