Olyan menetelésben van a forint, hogy a legvastagabb betonfal sem állítja meg

forint grafika
2024.04.05. 16:35
Péntek reggel a februári ipari termelés szerzett meglepetést, ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom a vártnál kisebb mértékben bővült. Péntek délutánra az euró–forint jegyzése 390 alá esett, legutóbb a február végén tartott MNB kamatdöntő ülés napján járt ilyen alacsony szinten, amikor 100 bázispontot vágott a jegybank – jelezte lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

A hétfői kereskedésben még gyengült a forint, az euró–forint megközelítette a 396-os szintet, majd ezt követően szinte folyamatos forinterősödést láttunk. Csütörtök reggel tette közzé a KSH a februári előzetes külkereskedelmi adatokat, mely rekordtöbbletet mutatott, bár ez elsősorban az import visszaesésének volt köszönhető.

Péntek reggel a februári ipari termelés szerzett meglepetést, ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom a vártnál kisebb mértékben bővült.

Péntek délutánra az euró–forint jegyzése 390 alá esett, utoljára a február végén tartott MNB kamatdöntő ülés napján járt ilyen alacsony szinten, amikor 100 bázispontot vágott a jegybank

– jelezte lapunknak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

A 390-es szint alatt maradhat a jegyzés

A szakértőt arról is kérdeztük, hogy a következő hetekben meddig erősödhet vagy gyengülhet a forint az euróval szemben.

Az euró–forint árfolyamában, amennyiben tartósan letörik a 390-es szint, a 387-es, majd a 385-ös szint képezhet erősebb támaszt

– véli az elemző. Felül a 395-ös szint erős ellenállást jelent, így nagy vonalakban a 385–395-ös tartomány látható bejárhatónak. A dollár–forint is vissza tudott erősödni, itt most a 355–368-as zóna lehet a mozgástér Varga Zoltán szerint.

(Borítókép: Németh  Emília / Index)