Nem várt fordulat, erős támaszt kapott a kormány ígérete

GettyImages-1832820456
2024.04.05. 08:32
A várakozásokkal szemben februárban nőtt a hazai ipar teljesítménye nemcsak havi, de éves szinten is. Az év első felében ugyanakkor még lanyhább maradhat a teljesítmény, viszont nyáron magasabb sebességbe kapcsolhat a gazdaság. Ebben nagy szerepe lesz a legnagyobb kereskedelmi partnerünknek, a jelenleg még szintén gyengébb teljesítményt mutató Németországnak.

Csütörtökön az Economx-nak nyilatkozó szakértők jelezték, hogy a februárban érkező ipari teljesítményről szóló KSH-adatok éves alapon még nagy valószínűséggel csökkenést mutatnak majd. Nagy meglepetésre azonban a Központi Statisztikai Hivatal februári adatai már éves alapon is növekedésről számolnak be.

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett

– írja gyorstájékoztatójában a statisztikai hivatal. A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor a villamos berendezés, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása csökkent. A bővülés mellett érdemes megjegyezni, hogy a termelés az év első két hónapjában 0,9 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

Tartható a kormány ígérete?

Mint korábban írtuk, a kormány 2-3 százalékos gazdasági növekedést vár az idei évre, ezt csütörtökön Nagy Márton meg is erősítette a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 győri rendezvényén. A nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy a csekélyebb hazai növekedésben a német gazdaság gyengélkedése nagy szerepet játszik. A tárcavezető szerint nagy kérdés, hogy Németország problémái mennyire tartósak. 

Érezhető javulásra csak az év második felében lehet inkább számítani, amennyiben a Németországot közelebbről követő elemzők várakozásai – akik az idei év második felére várnak némi élénkülést a német gazdaság teljesítményében – valóra válnak

– jelezte csütörtökön Árokszállási Zoltán a pénteki adatokra várva. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője megjegyezte, hogy az ipar – különösen az ipari export – nagyon fontos a gazdasági növekedés szempontjából, ugyanakkor idén várhatóan nem ez lesz a magyar gazdaság fő húzóereje.

2024-ben a gazdaság biztosan növekedni fog, az ipari teljesítmény és a GDP is 2-3 százalékkal bővülhet

– állapította meg Pásztor Szabolcs. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója szerint mindez természetesen nem azt jelenti, hogy kizárólag az ipar mozgatja majd a hazai GDP-t, inkább arról van szó, hogy az ipari teljesítmény növekedése lendületet ad majd a gazdaság növekedésének is.

A februári kedvezőbb teljesítmény elsősorban a járműgyártáshoz köthető, tekintve, hogy itt januárban éves alapon még számottevőbb mérséklődés következett be. Az ipari termelés kapcsán a kérdés most leginkább az, hogy a februári adat egyszeri, kiugró érték vagy a fordulat első jele

– kommentálta a friss ipari adatokat Molnár Dániel. A Makronóm Intézet szenior elemzője szerint a tegnapi külkereskedelmi adat után már számítani lehetett rá, hogy az ipari teljesítmény februárban a vártnál kedvezőbben alakult. Emlékeztetett, hogy az ipari termelésben a tavalyi évben kettősség volt megfigyelhető. A jellemzően exportra termelő alágak az év első felében még bővülni tudtak, azonban a második félévtől kezdődően a külső kereslet kedvezőtlenebbé válása, elsősorban a német gazdasági problémák nyomán itt is visszaesés következett be. 

Bár a német hangulatindexek már kedvezőbb képet festenek az ipar és különösen a járműgyártás kilátásait illetően, a ma reggeli német feldolgozóipari rendelésállomány-adat ismét negatív meglepetést okozott a havi csupán 0,2 százalékos bővülésével

– világított rá a szakértő. Megjegyezte, hogy a belső kereslet ellenben a reálbérek emelkedése, az óvatossági motívum oldódása és a csökkenő kamatkörnyezet nyomán fokozatosan élénkülhet.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára közleményébén leszögezte, hogy „a kormány 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés mértékét, amely érdekében elengedhetetlen az ipar teljesítményének további bővítése. Ezt a kormány többek közt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal, a Széchenyi Kártya Programmal,  valamint az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programmal segíti. Az ipari termelés volumenének növekedéshez emellett az otthonfelújítási program is érdemben fog hozzájárulni”.

(Borítókép: Autógyár Németországban. Fotó: Leonhard Simon / Getty Images)