Döntött a kormány: új programot hirdettek

lakashitel2
2024.04.05. 09:45
Hivatalosan bejelentette a kormány: új lakossági épületenergetikai korszerűsítést támogató programot indít. Az intézkedés 7 millió forint összegű beruházási keret, és a családi házakat érinti. A cél egyértelműen az ingatlanok energetikai korszerűsítése. A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium közösen ismertette a részleteket.

Korábban elsőként az Index szellőztette meg, hogy a kormány új lakásfelújítási programra készül, majd csütörtökön Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is belengette az új kormányzati intézkedést. Nem is kellett sokat várni a konkrétumokra, pénteken közös sajtótájékoztató keretében ismertette a részleteket Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára és Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

Mutatjuk a részleteket

A családok épületenergetikai korszerűsítéseit támogató program részleteit úgy ismertették, hogy a kormány kiemelt célja: tiszta megfizethető energiát biztosítsanak a hazai fogyasztóknak. Az energiaválság megmutatta, hogy növelni kell az önellátási képessége és az energiaszuverenitást a következő időszakban több saját energia előállításával és a fogyasztás csökkentésével. Ez az Energiaügyi Minisztérium fő feladata – emlékeztetett erre Steiner Attila, majd kiemelte:

Rengeteg rekord született kimondottan a napelemes kapacitás tekintetében. Illetve döntöttünk a három gáztüzelő erőmű építéséről, a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról és a geotermiás energiában rejlő lehetőségek kiaknázásáról.

Leszögezte, a válság előtt 10 milliárd köbméter földgázt fogyasztott Magyarország, ugyanakkor a márciusi adatok alapján ez már 8,1-re csökkent. Ennek oka a tudatos energiafelhasználás és az átlagosnál enyhébb tél. Ebbe a folyamatba csatlakozik a most bejelentett program, ami

  • 108 milliárd forintos keretösszegű konstrukció,
  • 1990 előtt épült családi házak korszerűsítését érinti,
  • valamint feltétel, hogy vezetékes földgázhoz legyen csatlakoztatva a lakóingatlan és a tulajdonos életvitelszerűen ott tartózkodjon.

A program keretében az alábbi fejlesztésekre lehet támogatást kombináltan igényelni: hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és fűtésirendszer-korszerűsítésre.

7 millió forintos beruházási keret, amihez 1 millió forint önrész szükséges.

A 6 millió forint megoszlik a kamatmentes hitel és támogatás között. Ennek az arányát a jövedelmi helyzet és a térségi, a járási feltételek határozzák meg. További fontos kritérium, hogy a beruházások végén legalább 30 százalékos energiahatékonyságot kell teljesítenie a családi háznak, amit energiatanúsítványokkal bizonyítani kell. Előfinanszírozással indítja el a kormány ezt a programot.

Könnyebb lesz elérni a védett árat

Az Energiaügyi Minisztérium úgy látja, az intézkedés a családok energiafelhasználását nagyban támogatja, és könnyebb lesz elérni a rezsicsökkentés védett árának határát. Június elején szeretnék meghirdetni a programot, illetve az uniós forrásokkal egyéb programok is következhetnek.

Középületekkel kapcsolatos program is várható még a kabinet részéről.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arra emlékeztetett, a beruházás három forrásból áll: önerő, vissza nem térintendő támogatás és kamatmentes hitel. A finanszírozási forrás függ a járástól és a jövedelmi helyzettől, és

a vissza nem térítendő rész 2,5–3 millió forint között mozog.

Tehát attól függ a támogatás aránya, hogy hol igénylik és milyen jövedelmi helyzettel. A programot a Magyar Fejlesztési Bank bonyolítja le.

A hitelen is sokat lehet spórolni

A lakásfelújítási program kamatmentes kölcsönével és a legalább 30 százalékos energetikai hatékonyságjavulás miatti rezsicsökkenéssel akár 10 millió forintot is megspórolhatnak egy évtized alatt a tulajdonosok – derült ki az ingatlan.com és a money.hu összeállításából. 

A korszerűsítésbe azért is érdemes belevágni, mert jelentősen emelkedik az ingatlan értéke

– értékelte a bejelentést Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint az idén eladott – az otthonfelújítási programban érintett – családi és ikerházak esetében harmadával adtak többet a felújított ingatlanokért a felújítandókhoz képest. 

A kamatmentesség és a korszerűsítés utáni támogatás miatt a hitelre 2,5-3,5 millió forintot kell visszafizetni a banknak.

Ezzel szemben egy 8 éves futamidejű, 6 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitel esetében ugyanez az összeg 8,3-9,3 millió forint lenne. Nagyobb összegű felújításokat is lehet majd finanszírozni az otthonfelújítási programból, de ehhez nagyobb önrészre vagy pedig piaci alapú hitelre lesz szüksége az igénylőknek.

Tehát az otthonfelújítási program kamatmentes hitelével 4,8-6,8 millió forint kamat- és hitel-visszafizetést is megspórolhatnak az energetikai korszerűsítésben gondolkodó ingatlantulajdonosok a piaci alapú hitelekhez képest.

Sokan várták ezt a bejelentést

A bejelentést Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke úgy értékelte, hogy a magyar építőipar nagyon várta már ezt a támogatási formát, mert ez teszi teljessé azt a palettát, amit a csok+ és a napelemprogram indított útjára, és ez az a támogatási forma, ami az építőiparban tevékenykedő legtöbb kis- és középvállalkozást pozitívan érinthet.

Éppen emiatt várhatóan sokan is fogják igénybe venni a támogatást, hiszen a lakosság körében az elmúlt év turbulenciái miatt sok az elhalasztott építkezés és felújítás.

Ebből a forrásból kivitelezhető egy átlagos, 90-es évek előtt épült, 80-100 négyzetméter alapterületű családi ház teljes külső hőszigetelése, beleértve a födémszigetelést is, ami nyílászárócserével párosulva együttesen akár 50 százalékos energiahatékonysági javulást eredményezhet – írták a közleményükben.

Érdekességek, hogy a jelenleg több mint 4,5 milliós hazai lakásállomány több mint 80 százaléka épült 1990 előtt (3,6 millió lakás), tehát az új támogatási forma merítési alapja meglehetősen széles. Egy átlagos családi ház külső homlokzati szigetelésével, födémszigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók cseréjével 50 százalékos energiahatékonysági megtakarítás is könnyedén elérhető.

Az 1990 előtt épült ilyen házakból durván 900 ezer úgynevezett Kádár-kocka, vagyis a rendszerváltás előtti korszak egyentervei alapján épült, jellemzően 80 négyzetméter alapterületű családi ház. Az ő esetükben ez a támogatási forma kifejezetten előnyös. 

Juhász Attila leszögezte: a korszerűt megközelítő vagy az ennél is jobb besorolású ingatlanok aránya nem éri el a 10 százalékot, a családi házak fele alacsony energiahatékonyságú, tehát bőven vannak olyan lakások, ahol könnyűszerrel elérhető a megkívánt 30 százalékos energiahatékonyság-javulás.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)