Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet

2024.04.13. 12:37
A magyarországi földgáztárolók 2024 húsvéthétfőn váltottak kitárolásból betárolásba, április elejétől újra nő a hazai gázkészlet. A gázfelhasználás 2023 áprilisától 2024 márciusáig 8 milliárd köbméter közelébe mérséklődött, az aktuális készletmennyiség 4,5 milliárd köbméter, amely a belföldi létesítmények teljes kapacitásának 67-68 százalékát foglalja el.

Kitárolásból betárolásba váltottak a magyarországi földgáztárolók 2024 húsvéthétfőn, azóta töretlenül növekszik az elérhető készletmennyiség, a gáztárolói töltöttség tavaly július óta megszakítás nélkül a kétharmados szint felett alakul – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

Magyarország  az elmúlt időszakban az uniós feltöltési ütemtervnél jelentősen gyorsabb tempóban tárolta be a földgázt. A november elsejére előírt 90 százalékos arány már tavaly nyár végére teljesült. A kimagasló hazai kapacitásokhoz mért mutató 98 százalék felett tetőzött a múlt ősszel. Február elsején is az akkorra elvárt 51 százaléknál sokkal magasabban, 76 százalék felett állt a töltöttség – ismertette a tárca.

A hivatalos fűtési szezon utolsó napjaiban még mindig 4,5 milliárd köbméteres készletmennyiség – amely a belföldi létesítmények teljes kapacitásának 67-68 százalékát foglalja el – a másfélszeresét teszi ki a 2023-as egész évi lakossági felhasználásnak. A teljes fogyasztásra vetített 44 százalékos arány Európában a harmadik legnagyobb, az uniós átlagnak több mint a duplája – tudatta az EM.

A 2017 és 2022 közötti időszak 10 milliárd köbméter feletti átlagához képest 2023 áprilisától 2024 márciusáig 8 milliárd köbméter közelébe mérséklődött a gázfelhasználás – mutatott rá a minisztérium.

A kormány az energiahatékonyság javításáért új otthonfelújítási programot indít június elején – hívták fel a figyelmet. A 108 milliárd forintos keretösszegből 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyerhető el összesen 6 millió forint vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel. A program közel 20 ezer családot segíthet hozzá legalább 30 százalékos energiamegtakarításhoz. A kedvezményezettek így könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt – áll az EM közleményében.