Olyan elbocsátás jön a Teslánál, amit még Elon Musk is „utál megtenni”

2024.04.15. 17:13 Módosítva: 2024.04.15. 17:13
A Tesla dolgozóinak több mint tíz százalékát bocsátja el világszerte, a döntés mintegy 14 ezer munkahelyet érint. A vállalat a növekedés következő szakaszára készül, ezért minden szempontot megvizsgál a költségcsökkentés és a termelékenység növelése érdekében.

Alkalmazottai több mint tíz százalékának elbocsátására készül a Tesla – írja az MTI Elon Musk dolgozóknak írt, belső körlevelére hivatkozó médiajelentésekre, például az Electrek technológiai kiadvány és a német Handelsblatt jelentésére alapozva.

„Miközben a vállalatot a növekedés következő szakaszára készítjük elő, rendkívül fontos, hogy minden szempontot megvizsgáljunk a vállalaton belül a költségcsökkentés és a termelékenység növelése érdekében” – számolt be az Electrek Elon Musk vezérigazgató belső feljegyzésben tett nyilatkozatára hivatkozva.

A világ legnagyobb piaci értékű autógyártója a legutóbbi éves jelentése szerint 2023 decemberében 140 ezer alkalmazottat foglalkoztatott világszerte.

A lépés, amit a körlevélből idézett szavai szerint Musk „utál megtenni”, mintegy 14 ezer munkahelyet érint.

A Tesla jövő héten, április 23-án ismerteti az első negyedéves eredményről szóló beszámolóját. Az elektromos autók úttörője jelentős visszaeséssel kezdte az évet. Csaknem négy év óta először fordult elő, hogy a vállalat kevesebb járművet adott el, mint egy évvel korábban.

Tömegpiac helyett robottaxi és roadster

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a Tesla várhatóan augusztus 8-án mutatja be régóta ígért robottaxiját, amely a vállalat következő generációs platformjára épül.

Elon Musk már évekkel korábban azt fejtegette, hogy a Tesla-tulajdonosok jövedelemre tehetnének azzal szert, ha az önállóan működő autóikat kiküldenék utasok felvételére és szállítására.

Most a Tesla-vezér a hírek szerint azt mondta az alkalmazottaknak, hogy a tömegpiaci EV építése helyett egy teljesen automata járműre akar összpontosítani, amely más gépkocsikat elavulttá tesz.

„A következő generációnk alacsonyabb költségű jármű lesz. Azt is szeretnénk, hogy nagyon is az autonómiára összpontosítson” – jelentette ki Elon Musk a berlini Bosch Connected World konferencián.

A Tesla vezére szerint tényleg eljutunk arra a pontra, amikor az autó már képes önmagát vezetni, és jön az új Roadster is, ami állítása szerint egy másodperc alatt gyorsul százra.