Nyár elején újraindulnak az Uber-taxik Magyarországon

2024.04.16. 18:16
Lezárult az Uber-taxitársaság magyarországi működésének hivatalos jóváhagyási folyamata, nyár elején indulhat a szolgáltatás. Már csak sofőröket kell toborozni a platformhoz.

Megkapta az Uber a diszpécserszolgálati engedélyt, így a társaság a több mint 110 éves Főtaxi partnereként újra színre lép Magyarországon. A taxis cég magyarországi részlegét képviselő kommunikációs ügynökség a Telexnek erősítette meg, hogy lezárult a hivatalos jóváhagyási folyamat. 

A Budapesti Közlekedési Központ után 2024. április 16-án a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól is zöld utat kaptak a budapesti induláshoz, nyár elején várhatóan el is indul a szolgáltatásuk Budapesten. Most a sofőrök toborzásán van a sor, akik napokon belül csatlakozhatnak a platformhoz. 

Korábban az Uber budapesti visszatérésében együttműködő partner Főtaxi-csoport tulajdonosa azt mondta az Indexnek, hogy tekintve Európa nagyvárosainak taxis piacát, helye van a platformalapú és a hagyományos típusú taxizásnak is. 

A 2016-ban – a hagyományos taxitársaságok nyomására – kivonult társaság, az Uber nem jogi entitásként vagy taxitársaságként tér vissza, hanem mint márka, amely adja a szoftvert, de a szolgáltatás a Főtaxi diszpécserszolgálatán fut majd. Nagy Elek tulajdonos néhány hete arról beszélt lapunknak, hogy az Uber és az F Mobilitás Kft. a Főtaxi-csoport leányvállalataként, a Főtaxitól függetlenül üzemelő együttműködési modellt alkalmaz majd az Uberrel, a magyarországi helyi sajátosságok figyelembevételével.