Újabb részleteket ismertettek az otthonfelújítási támogatásról

2024.04.23. 15:27
Az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank fiókjaiban is elérhető lesz az otthonfelújítási támogatást. A programra, amelynek felhasználásáról újabb részleteket is megosztottak, június 3-tól lehet jelentkezni.

„Lezárult az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására meghirdetett közbeszerzési eljárás” – adta hírül a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az azenpenzem.hu-nak küldött közleményében.

Elsőként az Index írt arról, hogy a kormány új lakásfelújítási programra készül, majd áprilisban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is megerősítette a kormányzati intézkedést. 

A közvetítői feladatok ellátását három hitelintézet nyerte el: az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank.

A lakossági hitelprogramot összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfeleknek. A közvetítői szerződés megkötésére a tervek szerint még áprilisban sor kerül. Az MFB közleménye szerint a nyertes ajánlattevő összesen 134 járásban nyitja meg a 266 MFB Pont Pluszt. Ebből az első 128 május 30-ig, további 138 pedig június 30-ig nyílik meg.

Így lehet igénybe venni az otthonfelújítási támogatás

Az új otthonfelújítási program keretösszege 108 milliárd forint, amelynek forrását az uniós REPowerEU-keretből biztosítják. A jelentkezés június 3-tól indul, a most megnyíló új MFB Pontokon keresztül.

A pontos részletekről későbbre ígért tájékoztatást az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), de a lap információi szerint a támogatás az 1990 előtt épült családi házak akár 7 millió forintos beruházással járó energetikai korszerűsítéséhez lesz igényelhető. A háztartások 1 millió forintos önrésze mellé 6 millió forint igényelhető, amelynek egy része hitel. A vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 3,5 millió forint lehet. 

Az otthonfelújítási támogatás felhasználható: 

  • az épület külső határoló elemeinek hőszigetelésére;
  • nyílászárócserére;
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése; 
  • és a fűtésrendszer korszerűsítésére is.