Határozatlan időre bezárt a parajdi sóbánya

2024.05.16. 06:10
Vízbeszivárgás miatt meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát, hogy ne veszélyeztessék a látogatók biztonságát. A sóbányába április 18. óta jut be a Korond-patak vize.

A népszerű székelyföldi turisztikai létesítmény szerdán Facebook-oldalán közölte, hogy „műszaki problémák miatt” meghatározatlan időre bezár. A sóbányát a pünkösdi időszakban turisták ezrei keresik fel útban a csíksomlyói búcsúba menet vagy jövet. A Székelyhon.ro szerdán arról számolt be, hogy a bejegyzésben említett műszaki problémát az okozza, hogy

a sóbányába április 18. óta befolyik a Korond-patak vize, amely a sós medertalajt kimosva tört utat magának.

A bánya turisztikai részlegének a bezárását biztonsági okokból rendelte el az Országos Sóipari Társaság (Salrom), és a kitermelési részlegen sem zajlanak munkálatok – írta a székelyföldi hírportál.

A Maros Vízügyi Igazgatóság is megerősítette, hogy a sóbányába április 18. óta jut be a Korond-patak vize, aminek a szakemberek úgy próbálják elejét venni, hogy a kritikus szakaszon a patak vizét három vezetékbe terelték. Közölték: ellenőrzés alatt tartják a helyzetet és meghozzák a szükséges intézkedéseket, hogy megállítsák a víz behatolását, ami komoly gondokat okozhat a tárnákban.

Korábban is bezárták néhány napra

A vízügyi igazgatóság szerdán a fejleményeket ismertetve közösségi oldalán azt írta, hogy három, 127 méter hosszú vezetékkel „hidalják át” a kritikus szakaszt. Arról is beszámoltak, hogy egy szivattyút is a helyszínre szállítottak, melynek használatára a bánya, valamint a vízügy parajdi és gyergyószentmiklósi alkalmazottait is betanították. Emellett a patak vízszintjét is folyamatosan ellenőrzik.

A Hargita megyei bányát tavaly is be kellett zárni néhány napra, miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba, aminek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma. Előző évben a nyári idényben szembesültek hasonló problémával, amelynek orvoslása két hónap kiesést eredményezett.

A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségügyi panaszra is javallott.