2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

A vasútbezárások nem segítettek, óriási a járműhiány a MÁV-nál

2024.05.25. 09:10
A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízelmotorvonatainak száma – írja a Közlekedő Tömeg Egyesület civilszervezet a közérdekű adatigénylésükre kiadott járműállományi adatok alapján.

A civilszervezet azt írja: kitűnik, hogy a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni, az előző éveknél kisebb mértékben ugyan, de tovább csökkent a forgalomba adható dízelmotorvonatok száma. A három évvel korábbi állományhoz viszonyítva a vasúttársaság mintegy 12 százalékkal kevesebb dízelmotorvonatot képes forgalomba adni.

A MÁV-Start legkorszerűbb dízelmotorvonatainak számító – de húsz évnél így is idősebb – Desirók harmadát, a még szintén korszerűnek tekinthető Uzsgyik 40 százalékát, a nem villamosított fővonalakon a távolsági vonatokat továbbító, de már 50 éves M41-es (Csörgő) dízelmozdonyok több mint felét nem sikerül napi forgalomba adni.

Havi háromezer vonat marad ki

A  Közlekedő Tömeg információi szerint van olyan vasútvonal, ahol a vonatok többsége helyett már hetek óta rendszeresen pótlóbuszokat kell beállítani, mert nem jut rájuk jármű.

  • A civilszervezethez eljutott statisztika adatok alapján a 2021 januárja óta az üzemképtelen motorvonatok miatt busszal pótolt vonatok száma kilőtt, a mélypontot jelentő 2023. júniusban 15-ször annyi mellékvonali vonat maradt ki (856), mint egy évvel korábban (56).
  • Az utolsó pillanatban kimaradt vagy operatív pótlásra szoruló vonatok száma csak a tavalyi év végére esett vissza a 2022-es szintre (havi 100 alá), ám ezt csak olyan áron sikerült megvalósítani, hogy a vasútbezárások keretében jelenleg havi mintegy 3000 vonat marad ki, vagy pótolja alapértelmezetten is autóbusz.

A Közlekedő Tömeg szerint az újabb mellékvonalak bezárása – a fölöttük tulajdonosi jogköröket gyakorló Lázár-minisztérium utasítására – nem szükségszerű és egyetlen megoldás, ugyanis az eladósorban levő használt, de modern és jó állapotú dízelmotorvonatok vásárlásának, vagy magánszolgáltatók bevonásának lehetősége segíthetne.

„A versenyképes közösségi közlekedés módszeres lepusztítása újabb tünete annak a folyamatnak, hogy a kormányzat elengedte a vidéki Magyarország kezét, ami ellen a Közlekedő Tömeg Egyesület határozottan tiltakozik, és erre buzdítja az érintett településeket képviselő tisztségviselőket is” – írták végül a posztban.