2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Megállíthatatlan fordulat történt a benzinkutakon

2024.05.27. 13:39
Ismét csökken a benzinár, így az aktuális átlagárakat figyelembe véve szerdától literenként a 95-ös benzinért 600, míg a gázolaértj 603 forintot kell fizetni átlagosan. A szomszédos országokhoz képest a 95-ös oktánszámú motorbenzin magyar ára 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal volt alacsonyabb. Érdemes kiemelni, hogy rendre csökkenő árakról érkeznek a hírek.

Szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a benzinkutakon – hívta fel a figyelmet a holtankoljak.hu. A benzin 4 forinttal csökken, míg a gázolaj ára nem változik. Így a kutakon az alábbi árakra számíthatunk:

  • 95-ös benzinért 600,
  • míg gázolajért átlagosan literenként 603 forintot kell majd fizetni.

Korábban már írtuk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétette legfrissebb üzemanyag-statisztikáját, amely a mostani hétre vonatkozik. Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján

  • Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 603 forint volt, ami egy forinttal drágább a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 613 forint volt, a magyar ár 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal volt alacsonyabb.
  • A dízelüzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 600 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régió 590 forintos átlagárát. A szomszédos országokban 601 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal volt ennél alacsonyabb.

Rendszerek a csökkentések

A benzin átlagára 6 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest, míg a régiós átlag is mérséklődött, 7 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 8 forinttal csökkent. A gázolaj magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár és a szomszédos országokban megfigyelt átlagár ugyanolyan mértékben csökkent.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Szerbiában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 13 forinttal.

Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára – írták a múlt heti tájékoztatójukban.

A KSH szerint a dízelolaj esetében Ausztria, Horvátország, Lengyelország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízelüzemanyag átlagárához képest. A régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez viszonyítva. Szlovéniában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, 10 forinttal.

Nagy Márton elérte, amit akart

A Nemzetgazdasági Minisztérium még május elején írta egy közleményében, hogy a kormány célja, hogy a családok védelme érdekében letörje és a régiós átlag szintjére csökkentse a háborús üzemanyagárakat. Ennek érdekében a kormány többször felhívta az üzemanyag-forgalmazókat, hogy önkéntesen csökkentsék áraikat. A tárca szerint az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait. Az áprilisi csúcsértékéhez képest a benzin ára bőven 20 forinttal, február közepén látott csúcsértékéhez képest a gázolaj ára pedig 45 forinttal csökkent – Nagy Mártonék számítása szerint.