2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Ezért járnak át a magyarok Szlovákiába és Romániába vásárolni

2024.05.29. 05:57
A magas áfa és az elmúlt másfél év rekordinflációja miatt a magyarok képesek akár 100 kilométert is megtenni egy nagybevásárlásért. A népszerű célpontok közé tartozik Szlovákia és Románia is.

Szlovákiába az akciók miatt éri meg átjárni, ahol egyébként a Magyar Nemzeti Bank kutatása szerint drágább az élelmiszer, mint idehaza. Az RTL Híradó stábjának nyilatkozó rimaszombati háziasszony szerint a törzsvásárlói kártyákkal és az akciókkal lehet a legtöbbet spórolni. A statisztikák azt mutatják, hogy Szlovákia valóban drágább, de például a cigaretta 20 százalékkal olcsóbb. 

Emellett ha talál olyan élelmiszercsoportot, amelyek olcsóbbak – sör vagy a tejtermékek –, vagy akciósabban olcsóbbak lehetnek Szlovákiában, akkor ez így összeadva kihozhat egy olyan helyzetet, hogy még az üzemanyagköltség ellenére is megérheti nemcsak a határ mentéről, hanem kicsivel messzebbről is Magyarországról átutazni

– nyilatkozta az RTL-nek Szász Péter, a Portfolio elemzője. 

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a magyar árak már utolérték az európai átlagot. Romániába viszont annak is érdemes átjárnia, aki akció nélkül, olcsóbban szeretne bevásárolni

„Élelmiszert szoktam vásárolni, kenyeret, ami 2 lej, átszámolva 160 forint, akkor szalámikat, felvágottakat” – nyilatkozta egy gyulai lakos, aki rendszeresen átjár Romániába vásárolni. Úgy véli, az üzemanyagon és az élelmiszeren is sokat lehet így spórolni. 

A Portfolio elemzője szerint ennek a magyarországi 27 százalékos áfa, valamint a rekord-áremelkedés az oka. Szerinte itt egy lélektani faktor is közrejátszik, ugyanis „Magyarországon jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak, és volt olyan hónap, amikor éves bázison több mint 40 százalékos volt az áremelkedés üteme”.

Ugyan a fizetések is emelkedtek Magyarországon, az Eurostat adatai alapján a bérek vásárlóértéke a tagállamok átlagának mindössze 67 százalékára rúg.