2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Svájc 1
Németország 0
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Magyarország 0

A kormány döntött, ezért veszik meg a Dürer Parkot

2024.06.05. 12:56
Az elmúlt időszakban az orosz–ukrán háború miatt jócskán megemelkedtek az építési költségek – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) azzal kapcsolatban, hogy több más állami vállalat a Városliget melletti komplexumba, a Dürer Parkba költözik. Az MNV szerint az egyes megkötött kivitelezési szerződések esetén a szerződéses díjak 15 százalékos emelése nem minősül indokolatlan kockázatvállalásnak.

Múlt héten írtuk, az állam megvásárolja a Dürer Park irodakomplexumot, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek – többek közt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM, a Garantiqa, a Start Garancia – részére.

Az érintett állami szervezetek XIV. kerületbe költözésével a piac számára kiváló lokációval és hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületi ingatlanok szabadulnak fel. A költözésre várhatóan 2025 elején kerülhet sor.

A háborús infláció miatt nőttek az árak

A Világgazdasággal az MNV Zrt. szerdán azt közölte, a korábban használt épületek szerkezetileg, gépészetileg elavultak: a korszerűtlen szigetelés és a hatékonytalan fűtési és hűtési rendszerek miatt rendkívül magasak az energiaköltségek, és drága az intézmények fenntartása.

Emellett a régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanok esetében állandó a felújítási és tatarozási kényszer, ami tovább drágítja az állam működését.

Az MNV kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban az orosz–ukrán háború miatt jócskán megemelkedtek az építési költségek, illetve a korábbi tervekhez képest az érintett ingatlanban is több szervezet kerül elhelyezésre.

„A költségek emelése nem ér el jelentős mértéket, hiszen az építőanyagárak és építőipari termékek drágulása okán az egyes megkötött kivitelezési szerződések esetén a szerződéses díjak 15 százalékos emelése nem minősül indokolatlan kockázatvállalásnak” – fogalmazott az MNV a lapnak küldött válaszában.