2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Ennyi dinnyére számíthatnak idén a magyarok

2024.06.17. 14:41
A dinnyespecialista szerint idén a vártnál két héttel hamarabb kerül a polcokra a magyar dinnye. Ám szerinte nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacra is nagy számban lehet exportálni a gyümölcsöket.

Bár a görög és marokkói exportdinnyékkel már találkozhattunk a boltokban, a sokunk által közkedvelt nyári gyümölcs hazai példányai a kedvező időjárás hatására hamarabb kerülnek a polcokra. Idén várhatóan 140-160 ezer tonna görögdinnyére és 10-12 ezer tonna sárgadinnyére számíthatunk – mondta Lacházi Pál, a Syngenta dinnyefélék specialistája. 

A szakértő hozzátette, április közepén a hideghullám nem jött jól a termesztőknek, azonban az időjárási anomália nem okozott nagy gondot a termések kifejlődését illetően.

A vártnál korábban, két héttel hamarabb fogyaszthatjuk a zamatos magyar nyári gyümölcsöket.

A közleményből az is kiderül, hogy az első termések június második felében a déli országrészből – Békésből és Baranyából  várhatóak, majd Tolna és Fejér vármegyékből, valamint a hevesi és szabolcsi térségekből kerül a dinnye a fogyasztókhoz.

Az átlagos éves dinnyefogyasztás 10 kilogramm/fő körül alakul Magyarországon. A belföldi fogyasztáson túl, amely nagyságrendileg 100-110 ezer tonna, körülbelül 40-50 ezer tonna juthat exportra, amelynek legnagyobb része a lengyel, német, cseh és szlovák piacra kerül. Az export kiemelten fontos számunkra, mivel teljes mértékben ki tudjuk szolgálni a belföldi piacot kiváló minőségű hazai áruval. Ennél több dinnyét Magyarországon nem igazán lehet értékesíteni. Szerencsére a növekvő exportkapcsolatok révén arra lehet számítani, hogy lesz hova értékesíteni a magyar dinnye jelentős részét.

– tette hozzá a szakember a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközlemény szerint.

Tovább tart az idei gyümölcsszezon

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja idén. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy idén 16-18 ezer tonna lehet a belföldi termelés, melyet 5000 hektáron teremtek a barackok.

Az eperszezon is bőséges gyümölcstermést idézett elő Magyarországon, a kedvező időjárásnak köszönhetően egyszerre kapható fóliás és szabadföldi eper, így kedvezőbb áron lehet hozzájutni a gyümölcshöz.