A klímaváltozás miatt hosszú lesz az egyik gyümölcs szezonja az idén
További Gazdaság cikkek
-
Óriási károkat okoztak az áprilisi fagyok, nagy áremelkedés várható
- Csaknem ötven embernek hiányzott egy szám ahhoz, hogy milliomos legyen
- Egy magyar kutatás szerint a férfiak hamarabb esnek áldozatául az online átveréseknek
- Vámkáosz, és ami mögötte van: Donald Trump tűpontos terve vagy Amerika hattyúdala?
- Olyan embert igazolt le Varga Mihály, aki máris erőt adott a forintnak
„Kiváló termésre, a tavalyi duplájára és hosszú szezonra számíthatnak idén a kajszibarack-termesztők. Idén ugyanis korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja” – mondta Nagy István.
Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy Magyarországon jelenleg 1731 termelő foglalkozik ennek a gyümölcsnek a termesztésével, összesen 4938 hektáron. Az elmúlt években a termőterület is jelentős növekedést mutatott, ami a kultúra növekvő népszerűségét és gazdasági jelentőségét is jelzi.
Közölte, a kajszibarack termesztése a sokszínűsége miatt fontos része a magyar mezőgazdaságnak, és azon dolgoznak, hogy a termelők minél stabilabb feltételek között növelhessék terméshozamukat, és megfelelő támogatást kapjanak fejlesztésekhez.
Az idei évben a klímaváltozás hatására korábban, május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, és a gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak
– fogalmazott a videóban.
Jelentős támogatási rendszer
Felhívta a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack-termesztők számára, amely legalább 50 százalékos, de maximum 65 százalékos forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzelésit.
Ezek a támogatások a csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig terjednek ki. Hozzátette: a kormány továbbra is elkötelezett a kajszibarack termesztésének és feldolgozásának támogatása mellett, hiszen a cél az, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképesebbé váljon a nemzetközi piacon.
Nagy István arról is szót ejtett, hogy a kajszibarack frissen fogyasztva kiváló antioxidáns-forrás, magas béta-karotin-, valamint A-, C- és E-vitamin-tartalommal bír, emellett pedig fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában.
Mint írtuk, nem a kajszibarack az egyetlen gyümölcs, amely a vártnál hamarabb került a boltok polcaira. A dinnye- és az eperszezon is hosszabb idén.