Indul az otthonfelújítási program, ezzel mindenképp legyen tisztában

GettyImages-482186345
2024.07.01. 10:48
A magyar építőanyag-gyártók felkészültek a hétfőn induló otthonfelújítási programra, a támogatott építőanyagok hazai forrásból elérhetők, és a megnövekedett kereslet miatt sem kell az árak emelkedésére számítani – állítja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) – Hazai Építőanyag-gyártó Tagozat (HÉT).

A közleményben figyelmeztettek, hogy a program első ütemében a korszerűsítéshez elérhető 108 milliárd forintos keretösszeg gyorsan kimerülhet, ezért a gyártók a program következő lépéseinek mielőbbi kialakítását is szorgalmazzák.

Az új otthonfelújítási program első lépcsőjében 20-30 ezer épület korszerűsítése biztosított a keretösszegből

– írják az MTI-nek küldött kommünikében. Megjegyezték, hogy a hazai építőanyag-gyártás egészséges működéséhez és a hazai épületállomány megújulásához évente mintegy 200 ezer épület felújítása szükséges. Úgy számolnak, hogy a teljes magyar lakóépület-állomány energetikai korszerűsítése évente mintegy 2 milliárd köbméter gáz felhasználását válthatja ki.

Ajánlott kikérni a tanácsadó véleményét

Júliustól nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban – írta meg korábban az Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energiamegtakarítást mindenképp szükséges elérni.

Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt. A kormány várakozása szerint a fejlesztések legfőbb hozadéka, hogy jelentősen csökkentik a támogatott családok energiafelhasználását.

(Borítókép: Monty Rakusen / Getty Images Hungary)