2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Rendkívüli lépéssel csaphat le az EU a Temura és a Sheinre

2024.07.03. 15:19
Az online vásárlások terén Kína jelentősen meghódította a teret a piacon. Az Európai Bizottság számára azonban nagy problémát okoz a harmadik országok vámszabályozása, így hamarosan eltörölheti a 150 eurós vámmentességi küszöböt.

Hamarosan jöhet az Európai Bizottság vámszabály-módosítása, a kínai piac kerülhet hátrányba – írja a Reuters. A jelentés szerint

az Európai Bizottság még júliusban javaslatot tesz arra, hogy eltöröljék a 150 eurós (60 ezer forint) küszöbértéket, amely alatt vámmentesen lehet vásárolni.

A jelenlegi uniós szabályozás szerint a nem uniós országból online vásárolt csomagokra nem kell vámot fizetni, ha az értékük nem éri el a 150 eurót. A Bizottság szerint 2023-ban kétmilliárd olyan csomag érkezett az EU-ba harmadik országból, amelynek bejelentett értéke nem érte el a 150 eurót.

A Bizottság szerint „az e-kereskedelem puszta mennyisége próbára teszi a vámhatóságok határait”. 2023. májusi vámreform-tervezet részeként már tárgyaltak a határérték eltörléséről, de most megpróbálhatja felgyorsítani annak elfogadását, hogy ellensúlyozza az olcsó importhullámot.

A Shein és a Temu kritikusai az Egyesült Államokban már korábban is kifogásolták, hogy az ottani importadó-mentességet arra használják fel, hogy alákínáljanak a riválisoknak, és elkerüljék a termékeik vámvizsgálatát. Ez a gyakorlat segít a két vállalatnak abban, hogy a ruhákat akár 8 dollárért, az okosórákat pedig 25 dollárért kínálja a vásárlóknak világszerte.