Károsanyag-kibocsátást csökkent a debreceni CATL akkugyár

2024.07.05. 15:31
A CATL benyújtotta a kormányhivatalhoz azt a módosítási kérelmét, melynek eredményeként az NMP nevű oldószer kibocsátását minimális szintre csökkenti – jelentette be közösségi oldalán Debrecen polgármestere, Papp László. A vállalat azt is közölte, hogy az üzemet gázfogyasztás nélkül fogják működtetni.

Papp László megjegyezte, hogy az elmúlt években a kínai vállalattal folyamatosan egyeztettek, hogy pozitív változást érjenek el olyan kérdésekben, amelyek a debrecenieket kiemelten foglalkoztatják az akkumulátor gyár üzemeltetésével kapcsolatban. 

„Ennek eredményeként néhány héttel ezelőtt a CATL bejelentette, hogy hűtéstechnológiát vált, és jelentős mértékben csökkenti a vízfelhasználást, és ezt is jelentős mértékben tisztított szennyvíz felhasználásával teszi” – írja a polgármester. Ezzel együtt bejelentette, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett az ügy:

A CATL benyújtotta a kormányhivatalhoz azt a módosítási kérelmét, melynek eredményeként az NMP nevű oldószer kibocsátását minimális szintre csökkenti. A 3 pontforrás közül az elsőn a jogszabály által engedélyezhető 150 mg/m3 helyett 2 mg/m3-re, a másodikon engedélyezhető 20 mgC/m3-ről 1,21 mgC/m3-re, a harmadik pontforráson 1 mg/m3-re csökkenti a maximális kibocsátást.

– tudatta Facebook-oldalán a városvezető. Papp László arra is kitért, hogy energiahatékonysági szempontok miatt „sem az általuk bérelt ingatlanban nem lesz gázfelhasználás, sem az ott végzett tevékenységhez, sem az épület fűtéséhez”.

A debreceni akkugyár ügye

Mint ismert, a CATL az egyik legnagyobb magánberuházást hajtja végre Magyarországon, ugyanis egy 3000 milliárd forint értékű akkumulátorgyárat épít Debrecenben. A cég még márciusi közleményében leszögezte: akkumulátorgyártással foglalkozó vállalataiban és leányvállalataiban 2025-ig, 2035-ig pedig a teljes akkumulátorellátási láncban szén-dioxid-semlegességet kíván elérni. Négy gyára már elnyerte a szén-dioxid-semleges minősítést a zöldenergia-hasznosítás, a szállítás, a logisztika és a gyártás terén végzett folyamatos innováció révén.

A CATL zöld- és ipar 4.0-technológiák terén szerzett tapasztalatait épülő debreceni üzemében is hasznosítani fogja. Így a magyarországi termelés beindítását követően rövid időn belül teljesen karbonsemlegessé kívánják tenni a debreceni gyár működését, emellett új, víztakarékos gyártástechnológia fejlesztésével tervezik csökkenteni a létesítmény vízfogyasztását.

– írták. 

Mint beszámoltunk róla, tavaly ellenzéki pártok és civil szervezetek több tüntetést is szerveztek Debrecenben az akkumulátorgyár telepítése ellen. Majd idén februári hírek szerint a debreceni gyár katasztrófavédelmi engedélyét a Kúria megsemmisítette, emiatt új kérelmet nyújtott be a cég. Ráadásul senkit sem engedtek be, és online tartották március 4-én a CATL debreceni akkumulátorgyárának új katasztrófavédelmi közmeghallgatását.

A beruházás környezethasználati engedélyét megtámadó egyesületeket a Debreceni Törvényszék március 21-én arra kötelezte, hogy tizenöt napon belül tegyék letétbe a hatásterületét meghatározó szakértői becslések szerint 8-10 millió forintos díj egymillió forintos előlegét, amit össze is gyűjtöttek – számolt be a Debreciner.hu.