Zajlik a reform a visszaváltásban, szakítanunk kell egy régi megszokással

DLAPE20240306116
2024.07.09. 16:41
Az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere mögött álló Mohu környezetvédelmi aggályokat tisztázott. Kiderült, hogy miért nem szabad összenyomni az üres dobozokat, hogy mi lesz a többutas palackokkal, valamint hogy mit lehet tenni a DRS-rendszer előtt felhalmozott hulladékkal.

Július 1-jén éles rajtot vett az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere (DRS – Deposit Refund System), már jellemző a napi akár egymillió visszaváltás is, a REpont alkalmazást pedig mintegy 200 ezren töltötték le.

Az Economx érdeklődésére a rendszer mögött álló Mohu elárulta, hogy miért kell szakítani a régi szokással, az üres dobozok és palackok összenyomásával, miért nem feltétlenül váltja vissza a rendszert az egyik boltban vásárolt DRS-logós terméket a másik üzlet automatája, valamint hogy mi lesz a visszaváltási rendszer indulása előtt keletkezett hulladékkal.

Az Európában már több helyen sikeresen működő DRS-rendszer egyik fontos eleme, hogy automatizált. Automaták gyűjtik be a palackokat, fel kell ismerniük azokat a súlyuk, formájuk vagy a vonalkódjuk alapján. Ezért fontos, hogy ép állapotban vigyük vissza a palackot

– közölte a Mohu.

„Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek hamar megszokják ezt. A szomszédos Szlovákiában alig egy év alatt 70 százalékos lett a visszaváltás, a balti államokban pedig három év alatt 90 százalékos” – tette hozzá az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere mögött álló vállalat.

Nincs megoldás a felhalmozott szemétre

A REpont rendszer újdonsága, hogy az egyutas palackok lettek visszaválthatóak, amelyeket függetlenül a vásárlás helyétől az összes automatában vissza lehet váltani. „A többutas palackok esetében tulajdonképpen nem történt nagy változás, hiszen azokat – ahogy korábban – ugyanúgy azokban a boltokban veszik vissza, ahol megvásárolták őket. A nagyobb élelmiszer-hálózatoknál előfordulnak olyan automaták, amelyek azokat a többutas palackokat veszik vissza, amit a bolt forgalmaz” – hívta fel a figyelmet a cég. A gyártók július 1-től már csak visszaváltható palackokat hozhatnak forgalomba.

A DRS-rendszer előtt felhalmozott hulladék problémájára egyelőre még nincs megoldás. Az illegális hulladék nem a koncesszió része, de közös érdek ennek a felszámolása. Többek között ezért is működnek együtt olyan kezdeményezésekkel, mint a PET Kupa.

Vallottak a szuper- és hipermarketek

Az Index érdeklődésére a Mohu közölte, hogy már több mint tízmillió visszaváltás történt, és mintegy 200 ezren töltötték le a REpont alkalmazást. Ugyanakkor ez a szám folyamatosan, egyre nagyobb arányban nő. Országszerte már 3 ezer automatapont várja a vásárlókat. Azok a kisebb boltok, ahol nem fér el ilyen automata, csatlakozhatnak a kézi visszaváltási rendszerhez.

Összeállításunk első részében a DRS-sel kapcsolatos első tapasztalatokat összegeztük, az áruházláncok mellett megkérdeztük a rendszert működtető Mohut, az italgyártók részéről pedig a Magyar Sörgyártók Szövetsége summázta érdeklődésünkre a mögöttünk hagyott időszakot. Ezután, a második részben pedig az élelmiszer-kiskereskedők árpolitikáját vesézzük majd ki.

(Borítókép: Palackbegyűjtő automata 2024. március 6-án. Fotó: Lakatos Péter / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.