Újabb bank hozott fájdalmas döntést, ez már az alacsonyabb jövedelműeket is érinti

lakashitel6
2024.07.13. 10:03
Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél – írja elemzésében a Bank360. A bankok egymást követő emelései után főként az alacsonyabb jövedelműeknek lesz egyre nehezebb olcsóbb lakáshitelt találni.

Miután június végével véget ért az önkéntes kamatplafon, azt lehet tapasztalni, hogy az infláció és az alapkamat csökkenése ellenére a lakáshitelek még drágulnak is – írta elemzésében a Bank360, amelyben kiemelték, az OTP már július elején lépett, és július 11-től pedig egy másik nagybank, a K&H is csatlakozott hozzá.

Ennek hatására több esetben már a 7,3 százalékos plafon fölötti THM-mel kínálja a lakáscélú jelzálogkölcsöneit.

A K&H módosításai az alacsonyabb jövedelmű igénylőket érintik hátrányosabban, számukra jobban nőttek a kamatok, ahogyan azoknak is, akik a futamidő alatt végig fix kamatot szeretnének fizetni.

A CIB Bank májustól már visszaemelte a kamatait a januári szintjükre, és rajta kívül is volt már ekkor is olyan nagybank, amelynek a kínálatában voltak kamatplafon feletti lakáshitelek. Majd július elején következett az OTP, amely a többi pénzintézethez hasonlóan eltérő mértékben emelte meg a kamatait.

A kölcsönök drágulásának a Bank360.hu szakértői szerint az a legfőbb oka, hogy hiába csökkenti folyamatosan a jegybank az alapkamatot, a sokéves vagy akár több évtizedes futamidejű jelzáloghitelek árazását meghatározó referenciakamatok év eleje óta még nőttek is, és tartósan 6 százalék fölötti szintén rekedtek.

„A kamatokat többek között befolyásoló BIRS szintje például még úgy is magasabban van, mint 2024 elején, hogy az elmúlt hetekben valamelyest csökkenni tudtak az értékei. Az 5 éves BIRS július 12-én 5,97 százalékon, a 10 éves 6,23 százalékon, a 20 éves BIRS pedig 6,30 százalékon állt” – összegezték.

A nagybankok lépései ellenére lehet még találni 7 százalék alatti THM-mel is ajánlatokat, ugyanakkor egyre kevesebbet, főleg akkor, ha alacsony a jövedelmük.

Ráadásul finoman szólva sem zárta túl jól a 2023-as évet az ingatlanpiac. Bár reálértéken számítva csökkentek az árak, és nominálisan is inkább a stagnálás volt jellemző – enyhe növekedés mellett –, a hitelpiac teljes mértékben a földbe állt, ami a tranzakciók számában is hűen visszaköszönt. Első féléves ingatlanpiaci összegző elemzésünket itt olvashatják.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)