Remek hírek érkeztek az egyik kulcsterületről, tapsolhatnak a felújítani szándékozók

2024.07.15. 10:36
Az építési piac várható felfutása rajzolódik ki a KSH legfrissebb adataiból. Míg az építőipari termelés volumene immár hónapok óta növekszik – a valójában alacsony – éves bázison, addig az építőanyag piacán nem ment végbe drágulás, így jó helyzetből igényelhető az otthonfelújítási támogatás. Az építőipar jó szereplése azért is meglepetés, mert az általános szakmai vélemény 2024-re még stagnálást jósolt, a fellendülést a jövő évre várták.

A nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az építőipari termelés volumene 2024 májusában az egy évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

  • Mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 11,2, az egyéb építményeké 1,1 százalékkal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 12,5 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében 12,4 százalékkal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 14,8 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene 1,3 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 5,0 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 9,0 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.
  • Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 6,0 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,5, az egyéb építményekre vonatkozóké 9,3 százalékkal emelkedett.

Havi bázison csökkent az építőipar-teljesítmény: a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,8 százalékkal kisebb volt májusban az áprilisinál.

Az idei év első öt hónapja azonban jól mutat: az építőipari termelés volumene 6,1 százalékkal volt magasabb 2024 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Felfutás rajzolódik ki

Nyoma sincs a drágulásnak az építőanyag-piacon, vagyis szerencsés csillagzat alatt indult el az új állami otthonfelújítási támogatás. Az Újház Zrt. építőanyag-kereskedő adatai szerint a szerkezetépítő – azaz új építések indulásakor leginkább használt – anyagok forgalma 38 százalékkal növekedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miközben ebben az árucsoportban az árak 10,5 százalékkal mérséklődtek. Mindez alátámasztja a KSH ma megjelent adatait, amiből az építési piac várható felfutása rajzolódik ki.

Az új szerződések volumenének csökkenése nem mond ellent annak, hogy az ágazaton belül a lakossági beruházások kezdenek felpörögni. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint több hónapja csúcson járnak a lakáscélú lakossági hitelek, és az építőanyag-kereskedelem forgalmi adatain is az látszik, hogy lassan felpörögnek a lakásépítések

– mondta Juhász Attila, az Újház Zrt., valamint az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Az Újház adatai szerint a második negyedévben a szerkezetépítésben használt árucsoport forgalma emelkedett a legjobban a megelőző év azonos időszakához képest, 38 százalékkal. „Mindez nem párosul áremelkedéssel, sőt ebben az árucsoportban az árak 10,5 százalékkal, azon belül a tégla és más falazóelemek ára 14 százalékkal csökkent egy év alatt. Hasonló a helyzet a tetőfedő anyagok esetében is, ebben az árucsoportban az értékesítés mennyisége 21 százalékkal emelkedett, miközben az árak 11,5 százalékkal csökkentek” – tette hozzá Juhász Attila.

Jó hír a felújítóknak

Kedvező a helyzet a most indult lakossági energiahatékonysági támogatást lehívni készülők számára is. A homlokzati szigetelésben leginkább használt hőszigetelő habok értékesítési volumene a támogatást megelőző kivárás miatt 9,4 százalékkal csökkent, de vele együtt 4,5 százalékkal csökkent ezen anyagoknak az ára éves bázison, 2023 második negyedévéhez képest.

Jó helyzetben várja a szakma az új támogatásból várhatóan szeptembertől meginduló keresletnövekedést, az építőanyag-kereskedők felkészültek az igények kielégítésére, hazai alapanyagokból nincs és nem is várható hiány

– mondta a szakértő.