Szijjártó Péter a Lukoil-ügyről: Ha Brüsszel összejátszott Kijevvel, az olyan súlyú, ami példátlan

PAP 5110
Az elmúlt időszak egyik meghatározó gazdaság- és külpolitikai kérdése volt a Lukoil-ügy, amellyel kapcsolatban többen is megszólaltak. Az Indexnek most Esztergomban, az MCC Feszten volt lehetősége a témában kérdezni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

„Két és fél éve zajlik a háború, tehát az arra való hivatkozás, hogy a háború vagy az oroszok vagy ukrán nemzetbiztonsági érdekek miatt került volna sor erre az intézkedésre, szerintem ingatag lábakon áll” – fogalmazott az Index kérdésére a Lukoil-üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az esztergomi MCC Feszten.

A tárcavezető emiatt úgy látja, hogy más ok húzódhat a háttérben, amely ok szerinte az, hogy az elmúlt hónapok, évek nyomásgyakorlása nem ért célt Magyarországgal szemben. Szijjártó Péter hozzátette: folyamatosan keresik az eszközöket Brüsszelből arra, hogy megtörjék a jelenlegi magyar politikát és egyben a békepárti magyar stratégiát.

A mostani helyzet koordináltnak tűnik, mert szerintem az Európai Unió annyira nem lehetne még gyenge, hogy ha akarná, akkor ne tudná világossá tenni valamelyik tagjelölt ország számára, hogy nem lehet szórakozni más tagország energiaellátásának biztonságával

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Arra a kérdésre, ha kiderülne, hogy Kijev összejátszott az Európai Unióval a Lukoil-ügyben, milyen lépések várhatóak, Szijjártó Péter úgy válaszolt: amennyiben bebizonyosodik az, hogy az Európai Bizottság és annak vezetői akarják veszélybe sodorni az uniós tagországok energiaellátásának biztonságát, az egy olyan súlyosságú kérdés, amihez fogható kevés volt az elmúlt években.

Az ukrajnai áramellátás esetleges korlátozásának elkerülésével kapcsolatban a külügyminiszter elmondta, hogy első körben olyan megoldást kell találni erre, hogy az ukrán emberek azzal ne sérüljenek.

Ugyanakkor én azt szeretném gondolni, hogy az ukrán vezetők sem akarnak rosszat az ukrán embereknek. Tehát a legegyszerűbb dolog itt az lenne, hogyha az ukránok helyreállítanák azt a helyzetet, ami június előtt létezett. Véleményem szerintem az ukránoknak mindegy, hogy ez a néhány millió tonna kőolaj még átjön-e rajtuk, vagy sem, viszont a mi energiaellátásunk biztonságát ez alapvetően befolyásolja

– jegyezte meg Szijjártó Péter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón elmondta, hogy a Lukoil-ügy miatt akár üzemanyag-ellátási probléma is lehet, míg Hernádi Zsolt szintén az MCC Feszten arról beszélt: amíg a Mol nem szólal meg, addig nem lesz ellátási probléma Magyarországon.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kifejtette: mindkét kijelentés igaz, mert a magyar kormány az elmúlt években a Mollal és más energiavállalatokkal közösen nagyon sok olyan lépést tett, amivel javította Magyarország energiabiztonságát.

Ne felejtsük el, hogy mi egy olajmezőkkel és földgázmezőkkel nem rendelkező, szárazföld által körülzárt ország vagyunk. Tehát nekünk különböző műszaki megoldások, infrastrukturális fejlesztések jelentik a biztonság fokozását, vagyis csővezetékek, tárolók, egyéb eszközök. Ezekből már építettünk annyit, hogy egy-egy ilyen nehézség esetén is bizonyos ideig garantálni tudjuk az ellátást. Nyilvánvalóan különböző átmeneti megoldásokkal, átmeneti eszközökkel fenn tudjuk tartani az ellátásbiztonságot, de ez hosszú távon nem tartható, mert hosszú távon az energiaellátás biztonságát az garantálja, ha zajlanak a tárgyalások

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Egyeztetés

Ahogyan arról  az Index is beszámolt, csütörtökön az Európai Bizottság közölte, hogy úgy tűnik, nincs közvetlen veszélyben Magyarország és Szlovákia kőolajellátásának biztonsága, mivel az Ukrajna által a Lukoil orosz olajvállalat ellen bevezetett szankciók nem befolyásolják az Ukrajnán keresztül Magyarországra irányuló olajszállításokat.

Az Európai Bizottság kereskedelmi alelnöke az Ukrajnán át érkező Lukoil-szállítások ügyében az MTI szerint arról tájékoztatott közösségi oldalán, hogy pénteken beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel annak érdekében, hogy az Európai Bizottság részletesebben megismerje Magyarország energiaellátását.

Szavai szerint Ukrajna megerősítette, hogy a folyamatban lévő olajtranzit-műveletek Magyarország és Szlovákia felé nem érintettek az Oroszországból származó olajra vonatkozó korlátozások által, ha nem a Lukoil az olaj tulajdonosa.

Az uniós bizottság illetékes szóvivője csütörtökön közölte, hogy Valdis Dombrovskis a Lukoil-szállítás témáját részletesen megvitatta Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel. A megbeszélés után pedig az Európai Bizottság levelet küldött Magyarország és Szlovákia illetékes minisztereinek, hogy közölje a brüsszeli testület előzetes elemzését, és bátorítsa a két tagállamot, hogy osszanak meg minden további és részletes vonatkozó információt.

Újvári Balázs szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság előzetesen arra a következtetésre jutott, hogy az Ukrajnán át érkező Lukoil-szállítások ügyében nem tűnik indokoltnak a sürgős konzultáció, mivel jelenleg nincs jele az ellátás biztonságát érintő közvetlen kockázatoknak.

Jelenlegi ismereteink szerint, a rendelkezésünkre álló információk alapján és a belső biztonságot érintő elemzéssel összhangban úgy tűnik, hogy az Ukrajna által a Lukoil ellen bevezetett szankciók mindaddig nem érintik a kereskedelmi társaságoknak a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező olajtranzit-műveleteit, amíg a Lukoil nem az olaj formális tulajdonosa

– fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint Ukrajna döntése nem elfogadható egy tagjelölt országtól

„Az Ukrajna által minden előzetes egyeztetés nélkül bevezetett olajszállítási blokád nyomán kialakult helyzetről egyeztettünk ma telefonon Valdis Dombrovskisszal, az Európai Bizottság alelnökével” – írta pénteki Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: „a beszélgetés során világossá vált, hogy nem egyféleképpen ítéljük meg az ukrán döntés természetét és annak következményeit”. 

„A magyar kormány álláspontja világos: az Európai Bizottságnak nem szabadna hagynia, hogy egy tagjelölt ország packázzon két tagországgal, és veszélyeztesse azok energiaellátásának biztonságát. Az ukrán döntés kész helyzet elé állított két tagországot, ami nem éppen elfogadható viselkedés egy tagjelölt ország részéről. Ezen döntés nyomán a keleti irányú olajimportunk harmada került veszélybe, Szlovákia esetében pedig ez az arány majdnem 45 százalék” – írta a miniszter.

Meglátásunk szerint Ukrajna ezen intézkedése sérti az EU–Ukrajna társulási megállapodást is

– jelentette ki Szijjártó Péter.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)