Nyugtalanító adat érkezett, veszélyben lehet a forint

INDEX forint 0808 3
2024.08.05. 10:08
Összességében az egyenleg 1,1 milliárd euró, ami nem alacsony, de az egy évvel korábbitól jelentősebben elmarad – kommentálta a KSH júniusra vonatkozó külkereskedelmi számait Regős Gábor. A Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza szerint a kedvezőtlen export és így várhatóan gyenge ipari adatok rossz hírt jelentenek a forint szempontjából is, ami a mostani kritikus, 400-at közelítő szinten különösen veszélyt jelent.

Júniusban az export euróban számított értéke 10, az importé 7,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 472 millió euróval romlott.

Ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1,9, az importoldalon 1,3 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió a legnagyobb piacunk

Júniusban a kivitel értéke 12,2 milliárd eurót (4802 milliárd forintot), a behozatalé 11,1 milliárd eurót (4370 milliárd forintot) tett ki.

A kivitel 76, a behozatal 72 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,1 milliárd euró (432 milliárd forint) volt. Júniusban az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 10, az importé 7,8 százalékkal csökkent.

Vasárnap lapunknak szakértők jelezték, hogy a hétfői külkereskedelmi adatok hatással lehetnek az euró-forint jegyzésre. Emellett a magyar deviza szempontjából több fontos adat érkezik a héten: kedd reggel a júniusi kiskereskedelmi forgalom, majd csütörtökön a júliusi infláció számait tudhatjuk meg.

Nagy Mártonon az EU szeme

„Bár az első becslésnél a KSH még nem közli a volumenváltozást, de az előző havi árindexek alapján arra következtethetünk, hogy az export volumene 7,5–8 százalék között, míg az importé 5 százalék feletti mértékben eshetett vissza” – jelezte lapunknak küldött elemzésében Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza.

Az export volumenének jelentős visszaesése kedvezőtlen hír – és vélhetően részben magyarázza a vártnál kedvezőtlenebb második negyedéves GDP-adatot,

ugyanakkor rossz előjel a szerdai ipari termelési adat szempontjából is – világított rá Regős, aki szerint az export gyengélkedésében vélhetően továbbra is az alacsony külső kereslet játszik szerepet, ami különösen a járműgyártás és az akkumulátorgyártás teljesítményét húzza vissza.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az elektromos autózásra való átállás a vártnál lassabban halad, de a német ipar pont az ellenkezőjétől, a hagyományos autók iránti alacsony kereslettől szenved, azaz a járműgyártás problémája általános.

Az export mellett azonban az import is jelentősebb mértékben csökkent – ez a kivitel visszaesése mellett az alacsony beruházási volumen eredménye. Múlt kedden Nagy Márton is jelezte, hogy a legégetőbb versenyképességi problémát a járműipar jövőjének bizonytalansága jelenti. A kormány az európai elektromosautó-ipar fellendítése és megerősítése érdekében egy 11 pontból álló akciótervet dolgozott ki.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a nemzetgazdasági miniszter elektromos autózást támogató csomagja értő fülekre találhat az Európai Unióban, változást érhet el.

Jöhet a 400 forintos euró 

Összességében az egyenleg 1,1 milliárd euró, ami nem alacsony, de az egy évvel korábbitól jelentősebben elmarad – kommentálta az adatot Regős Gábor. A szakértő szerint ez a forint szempontjából vegyes helyzetet jelent.

Bár vélhetően a folyó fizetési mérleg többlete fennmarad, ami támogatja az árfolyamot, de a kedvezőtlen export és így várhatóan gyenge ipari adatok rossz hírt jelentenek a forint szempontjából is, ami a mostani kritikus, 400-at közelítő szinten különösen is veszélyt jelent – magyarázta a szakértő.

Azt látjuk, hogy az adat érkezése után gyengült a forint a 399-es szint közelébe az euróval szemben, majd visszakorrigált az árfolyam 398-hoz.  

(Borítókép: Index)