Zuhannak a tőzsdék, a befektetők tartanak az amerikai recessziótól

2024.08.05. 21:07
Az Egyesült Államokból induló pánik miatt összeesett az ázsiai tőzsde, amire az európai befektetők is reagáltak. A bitcoin és hasonló kriptovaluták mellett a forint is gyengült, lassan átlépi a rémálomhatárt.

A részvények, a kripto és az ether is összeestek hétfő reggel, ugyanis a befektetők az Egyesül Államok gazdaságának visszaesésétől tartanak. Az egész az amerikai dollár japán jennel való gyengülésével kezdődött, ám a júliusi pénzügyi jelentések is nagyban befolyásolták az egyes befektetési lehetőségek zuhanását.

Japánban az 1987-es októberi fekete hétfő óta nem láttak ilyen mértékű visszaesést, a szigetország viszonyítási alapjául szolgáló Nikkei-átlag majdnem 12,5 százalékot zuhant. Emellett a Wall Streeten eladási hullám kezdődött múlt pénteken, köszönhetően a gyenge júliusi foglalkoztatottsági számoknak az Egyesült Államokban.

A közel-keleti konfliktus is kapcsolódik a tőzsdék romló állapotához, ugyanis az izraeli–palesztin konfliktus veszélyezteti az amerikai olajellátást, ami a nyersolaj kereskedelmi árán is meglátszik – 0,73 százalékot csökkent, míg a Brent árai 0,55 százalékot – írja a Reuters.

A kriptodevizák is megsínylik a globális változásokat. A bitcoin egy ponton 15 százalékot zuhant, a nap végére azonban kicsit összeszedte magát, „csak” 8 százalékkal lett gyengébb. Az ethereum nem volt ilyen szerencsés, 11,5 százalékos gyengüléssel számolt, amikor a tőzsde bezárt hétfőre.

Ahogy megírtuk, a forintnak sem esett jól az ázsiai és amerikai tőzsdék megingása. A magyar valuta majdnem átlépte a 400 forintos lélektani határt az euróhoz képest, de gyakorlatilag minden nagy pénzeszközzel szemben gyengült – egy-két kivétellel.