Mintegy 10 hónap alatt lehet csak munkát találni Magyarországon

2024.08.23. 09:00
A KSH által közzétett júliusi foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztikák szerint a foglalkoztatottak létszáma 26 ezer fővel nőtt az előző év azonos időszakához képest a 15–74 éves korosztályban, a munkanélküliségi ráta azonban így is növekedett.

A 2024. május–júliusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15–74 évesek körében 4 millió 746 ezer fő volt – közölte az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mindez azt jelenti, hogy érdemben nem változott a foglalkoztatottak teljes létszáma, egy kis eltérés azonban megfigyelhető a nemek arányát tekintve, ugyanis amíg a nőknél 29 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, addig a férfiaknál kismértékű, 3 ezer fős csökkenés figyelhető meg a statisztikában. Jelenleg tehát a férfiak foglalkoztatási rátája 79 százalék, amíg a nőké 71,2 százalék.

Az összességében a 26 ezer fős növekedés azért lehet érdekes, mert közben a közfoglalkoztatottak száma 12 ezerrel csökkent.

Ugyanakkor a munkanélküliek száma az előző évhez képest 12 ezer fővel, 210 ezer főre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,2 százalékponttal, 4,2 százalékra nőtt. A férfiak esetében a munkanélküliek száma 109 ezer fő volt, a munkanélküliségi rátájuk lényegében megegyezett az egy évvel korábbi 4,2 százalékos adattal.

A nőknél a munkanélküliek száma 101 ezer főt tett ki, a munkanélküliségi ráta pedig 0,3 százalékponttal, 4,3 százalékra növekedett.

Ijesztő adat lehet, hogy a munkakeresés átlagos időtartama 9,7 hónap volt, az összes munkanélküli 37 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 35 százalékuk legalább egy éve keresett állást.

Eközben, habár nem jelentősen, de növekedett a külföldön dolgozók száma, így már 109 ezer honfitársunk dolgozik más országokban, amíg tavaly csak 108 ezer fő szerepelt a statisztikákban.

Reagált a minisztérium

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokra reagálva kiemelte, hogy a júliusi munkaerőpiaci adatok is az aktivitás növelését célzó programok eredményességét tükrözik: folyamatosan olyanok jelennek meg a munkaerőpiacon, akik korábban inaktívak voltak, ezáltal töretlenül bővül az aktivitás, a munkaerőpiacra lépők többsége pedig szinte azonnal el is tud helyezkedni.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány célja 2010 óta változatlanul az, hogy mindenki, aki tud és akar, az dolgozhasson. „Így a Gyurcsány-korszakhoz képest ma már 1 millióval dolgoznak többen, miközben egy átlagos magyar munkavállaló több mint háromszor magasabb fizetést vihet haza” – tette hozzá.

Az államtitkár megjegyzi, hogy a regisztrált álláskeresők száma pedig továbbra is történelmi mélyponton van. Mindezek eléréséhez a hazai és uniós finanszírozással megvalósított célzott munkaerőpiaci programok is érdemben hozzájárultak. A kormány célja, hogy a közel 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával a jelenlegi 81-ről 85 százalékra növelje a foglalkoztatottságat a 20–64 évesek körében.