Varga Mihály megszólalt a rejtélyes, egymilliárd eurós kínai hitelről

2024.08.27. 12:55
„A kormánynak nincs takargatnivalója: kezdeményeztük a kínai pénzintézeteknél, hogy a banktitok feloldásával járuljanak hozzá a nyilvánosságra hozható információk bővítéséhez. Amint ez megtörténik, még részletesebb tájékoztatást tudunk nyújtani a képviselőtársaknak is” – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány egymilliárd euró hitelt vett fel Kínából.

„A magyar adósságkezelés arra törekszik, hogy az államadósság finanszírozása több lábon álljon, a mostani hitelfelvétel is ebbe a sorba illeszkedik: a hagyományos angolszász és európai piacok mellett többek között Katar, Japán és Kína is partnerünk” – mondta Varga Mihály a Magyar Nemzetnek nyilatkozva. 

A tárcavezető az alábbi főbb megállapításokat tette az interjúban:

  • Európában Magyarországon a legnagyobb a családok részvétele az adósságfinanszírozásban. Míg tíz évvel ezelőtt az adósság több mint fele külföldi devizában volt, addig mára ez az arány – a mostani hitelfelvételt is beleszámítva – 29 százalék alá javult, egyúttal a külföldiek 65 százalékos arányát negyven százalék alá csökkentettük.
  • A magyar kormány egymilliárd euró hitelt vett fel Kínából – erről korábban az alábbi linken számoltunk be. Ezt a tranzakciót rengeteg bírálat érte. A pénzügyminiszter ezzel kapcsolat leszögezte, hogy megérti az ellenzéki reflexeket, „ködös és Magyarország számára káros hitelfelvételeket azonban nem most, hanem 2010 előtt, a baloldali kormányok idején kell keresni.”
  • Majd kiemelte, hogy a baloldali kormányok által felvett húszmilliárd eurós IMF-hitel az akkori éves GDP több mint 18 százalékát tette ki, a kínai fejlesztési bankoktól most felvett egymilliárd eurós hitel a GDP 0,5 százalékát sem éri el.
  • „És természetesen más az, amikor a világ bármely piacán, Keleten és Nyugaton is hiteleznek egy országnak, és más az, amikor már senki sem ad kölcsön, csak a Nemzetközi Valutaalap, ahogyan ez történt 2008-ban.”
  • Varga Mihály szerint a kormány a jogszabályoknak és a hitelmegállapodásnak megfelelően járt el: a szerződésre vonatkozó minden információ nyilvános. „Bárki számára elérhető az Államadósság-kezelő Központ honlapján, egyes részletek ugyanakkor a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően banktitoknak minősülnek.”
  • „Hangsúlyozom, nemzetközileg általános gyakorlat, hogy a szerződő felek korlátozott mennyiségű információt adhatnak ki a hitelszerződés részleteiről. Ennek megfelelően jár el többek között Svájc, Lengyelország és Románia is.”
  • Végezetül Varga Mihály azt is kifejtette, hogy a kormánynak nincs takargatnivalója: „Kezdeményeztük a kínai pénzintézeteknél, hogy a banktitok feloldásával járuljanak hozzá a nyilvánosságra hozható információk bővítéséhez. Amint ez megtörténik, még részletesebb tájékoztatást tudunk nyújtani a képviselőtársaknak is.”

Varga Mihály pénzügyminiszterrel az elmúlt időszakban több cikket is készítettünk, a gazdaság állapotáról és a határvédelmi költségekről is beszélt az Indexnek. A tárcavezető egyébként maga mögé utasította Magyarország valaha volt összes pénzügyminiszterét azzal, hogy több mint 4700 napja gazdasági miniszter.