Magyar nyelvű akciós újsággal csábítják a magyarokat külföldi élelmiszerboltokba

2024.08.28. 17:53
A magyar családok egyre kevesebbet fogyasztanak idehaza, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium a megtakarítások és lakásvásárlások növekedése mellett azzal is magyaráz, hogy 40 százalékkal többet költenek a magyarok külföldön, mint tavaly. Nem is csoda: Romániában például átlagosan 27 százalékkal olcsóbb az élelmiszer, mint Magyarországon.

Békés megyei településekről is járnak át Romániába élelmiszert vásárolni a magyarok. Az RTL Híradónak a vevők azt mondták, sokat tudnak spórolni a külföldi bevásárlással, és alig több mint 10 kilométert kell csak utazniuk hozzá.

Az Eurostart friss adatai alapján Romániában átlagosan 27 százalékkal olcsóbb az élelmiszer, mint Magyarországon. 

Szlovákiában viszont 6 százalékkal drágább. Az utóbbi országban az egyik nemzetközi üzletlánc magyar nyelvű akciós újságokkal próbálja átcsábítani a magyarokat. Az árakat forintban is feltüntetik, és azt írják, „kis utazás, nagy spórolás”.

Miért drágább Magyarországon az élelmiszer? 

A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint idén az első negyedévben csaknem 300 milliárd forintot költöttek a magyarok külföldön, ami 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 

A megtakarítások és lakásvásárlások növekedése mellett ezzel magyarázzák, hogy miért nem fogyasztanak többet idehaza a családok. 

A Porfoliónak a minisztérium azt írta, „kiemelkedő növekedés látható a külföldi utazások iránti keresletben”. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint ez részben a megugrott bevásárlóturizmus miatt van így. Az RTL által megkérdezett szakértők úgy látják, hogy a magasabb adók miatt drágábbak az üzletláncok Magyarországon, mint a szomszédos országokban. 

„Az áfa és kiskereskedelmi különadó a végtermék árában 23 százalékos különbséget jelent ugyanarra a nettó árra vetítve” – nyilatkozta a csatornának Braunmüller Lajos, az Agrárszektor.hu vezető elemzője.

A KSH legutolsó adatai szerint Magyarországon 0,1 százalékkal tovább csökkent a boltok forgalma idén májusról júniusra, mivel idehaza még mindig kevesebbet vásároltak a magyarok, mint három évvel korábban.