Óriási innováció előtt áll az egészségügy, ez mindent megváltoztathat

mesterséges intelligencia
2024.08.29. 12:41
A mesterséges intelligencia (AI) területe rohamléptekben fejlődik, éppen ezért nehéz lépést tartani az újabb és újabb fejlesztésekkel. Mára már nem túlzás kijelenteni, hogy az AI alapú alkalmazások az életünk szinte minden részén jelen vannak. Most egyesével megvizsgáltuk a legfontosabb területeket.

A legfőbb területek, melyeken a mesterséges intelligenciával találkozhatunk a teljesség igénye nélkül:

  • szövegelemzés – chatbotok, nyelvi fordítók, szövegelemző rendszerek;
  • képelemzések – arcfelismerés, objektumfelismerés, egészségügyi képelemzés;
  • hangelemzések – beszédfelismerés, hangalapú asszisztensek;
  • közlekedés – önjáró járművek és drónok;
  • ajánlórendszerek – e-kereskedelem és streamingszolgáltatások;
  • pénzügyi terület – algoritmikus kereskedés, csalásmegelőzés;
  • egészségügy – diagnosztikai eszközök, gyógyszerfejlesztés;
  • videójátékok – MI-alapú játékok, intelligens karakterek fejlesztése.

És hogy mi az oka annak, hogy a mesterséges intelligencia ilyen szerteágazó módon van jelen az életünkben? „Többek között az, hogy a gépi tanulás nagyon komoly versenyelőnyt jelent a piacon, hiszen az segíthet a költségek csökkentésében, a bevételnövelésben, valamint képes az addiginál sokkal jobb ügyfélélmény biztosításában. Az AI Summit kapcsán vállalati körben készített nem reprezentatív kérdőíves felmérésünk alapján elmondható, hogy a hazai vállalatok túlnyomó része elsősorban a hatékonyságnövelésben és a manualitás csökkentésében tudott mérhető hasznokat realizálni a mesterséges intelligencia használatával. A megkérdezett vállalatok több mint kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben AI-projektet tervez indítani” – nyilatkozta az Indexnek Gulyás Attila.

A BDO Corporate Finance menedzsere, adatelemzési területének vezetője az alábbi főbb trendeket azonosította:

  • az AI-fejlesztésekre való költés globálisan tavaly elérte a 154 milliárd dollárt és 2026-ra várhatóan ez duplázódik.
  • az AI-költések kiegyenlítetlenül oszlanak el a világban. A globális AI-beruházások 50 százaléka az Egyesült Államokban koncentrálódik, 20 százalékot tesz ki Nyugat-Európa, 20 százalékot pedig Kína a globális AI-költésekből. A világ összes többi része a globális AI-költéseknek csak 10 százalékát teszi ki.
  • A bankszektor, a kiskereskedelem és a tudományos szolgáltatások (tanácsadás, könyvelés, ügyvéd stb.) szektor költi a legtöbb pénzt AI-ra.

Érdekesség, hogy Afrikában és a Közel-Keleten a legdinamikusabb az AI-befektetések növekedési üteme. Egy adatelemzési projektbe befektetett dollár ma átlagosan 32 dollár hasznot hoz Afrikában.

A mesterséges intelligencia már szinte mindenhol ott van. A három meghatározó területet (üzlet, egészség, sport) érdemes külön megvizsgálni, hogy milyen fontos mesterségesintelligencia-alapú alkalmazások állnak rendelkezésre.

Óriási segítség lehet a gyógyításban

Az üzleti szférában a mesterséges intelligenciát használhatjuk cégünk üzleti folyamatainak optimalizálására, például a termelési folyamatokban és a logisztikai hálózatokban. Az effajta megoldások ugyanis képesek elemzési feladatokat végezni, így javíthatják a gyártási hatékonyságot és növelhetik a termelékenységet. Ezen felül képesek a raktárhelyzet felügyeletére is, amely lehetővé teszi a készletkezelés optimalizálását, és így a vállalkozások időt és pénzt takaríthatnak meg.

Az AI alkalmazására számtalan működő, sikeres példa van ma már a vállalati szektorban.

Az Unilever például ChatGPT saját vállalati rendszereinek történő integrálásával hatékonyan tudta növelni a vevőszolgálat eredményességét és emellett erősíteni vevői elkötelezettséget. A fejlesztés eredményeképp válaszok megfogalmazásával töltött idő 90 százalékkal csökkent a vevőszolgálaton. A felszabadult idő hatására az ügyintézők komplexebb kérdésekre tudnak fókuszálni, ezáltal javítva a működési hatékonyságot.  

Az AVIS autókölcsönző saját AI-fejlesztéssel tudta gyorsítani a számlafeldolgozásokat és a kifizetések automatizálását. A fejlesztés hatására 90 százalékkal csökkent a számlafeldolgozási hibák száma, amely jelentős költségmegtakarítással járt a vállalat számára. Egy számla átlagos feldolgozási ideje 8-ról 2 percre csökkent. 

Az Ericsson svéd távközlési és hálózatiinfrastruktúra-fejlesztéssel foglalkozó vállalat is sikeres AI-alkalmazásról számolt be értékesítés-előrejelzés területen. A fejlesztés eredményeképp az értékesítési előrejelzési hiba a felére csökkent, ezáltal a termelési lead time javult, a készletek szintje csökkent és összességében növekedett a működési hatékonyság. 

Az egészségügyben a mesterséges intelligencia a vállalati szektor mellett az egészségügy területén is jelentős változásokat hoz, különféle területeken segíti az orvosok és más egészségügyi szakemberek munkáját. Többek között megkönnyíti az adatok elemzését, a diagnosztizálást és a betegségek kezelését is, illetve

segíti az orvosokat a pontosabb diagnózisok felállításában és a hatékonyabb, személyre szabott kezelésben.

A londoni King’s College Hospital például bevezette az EventMAP intelligens modellező- és ütemezőszoftver használatát, mellyel képes a kórház részlegeinek kihasználtságát összehangolva optimálisan elosztani a betegeket. A használt megoldás segítségével a kórház több beteg befogadására vált alkalmassá, továbbá az egyes részlegek leterheltségének mértéke egyenletesebben alakul, mindezzel javítva a betegélményt.  

A Kaiser Permanente amerikai kórház az intenzív osztályain valós idejű, automatizált betegállapot-monitorozást végez AI-támogatással. A kórház AI „early warning” rendszere azonnal azonosítja a szokatlan eltéréseket az egészségügyi állapotváltozásban. A kórház becslése szerint ennek segítségével közel 500 életet ment meg évente azáltal, hogy az orvosok korábban kapnak jelzést és így időben tudnak reagálni.

A sport területén az egyik legismertebb (és azóta széles körben elterjedt) AI-alkalmazás egy amerikai baseballcsapathoz köthető – a történet alapján készült a Moneyball című film Brad Pitt főszereplésével. Az alacsony költségvetésű Oakland Athletics csapata prediktív elemzés segítségével próbálta a nagy csapatokkal szembeni financiális hátrányát ellensúlyozni. Statisztikai adatokból becsültek várható teljesítményeket, így képesek voltak meghatározni, hogy melyik játékost értékeli alul vagy felül a piac. Ezek alapján képesek voltak kiváló játékosokhoz hozzájutni valós érték alatt. A megközelítés működött, második helyen fejezték be a szezont.

Összességében kijelenthető, hogy a mesterségesintelligencia-alapú alkalmazások meglehetősen sokfélék lehetnek. Számos üzleti és nonprofit szervezet sikeresen alkalmazza már alap- és támogatófolyamatainak javítására a mesterséges intelligenciát. A sikeres példák hatására várhatóan a mesterséges intelligencia térhódítása a jövőben is folytatódni fog. Érdemes minden szervezetnek tudatosan gondolkodnia arról, hogyan tudna a mesterséges intelligenciával értéket teremtenie az adataiból.

Tudjon meg többet az AI-trendekről, találkozzon a BDO Corporate Finance csapatával az AI Summit konferencián!

(Borítókép: I ndex)